26 April 2024, 06:50 Житомир: °C
Юрій Жуковський
Громадський діяч

Сучасний спортивний комплекс "Спартак". Зонування та перспективи.

 Хотілось поділітись баченням того, як повинен виглядати сучасний спортивний комплекс в самому центрі міста Житомир. 

В кожному місті нашої України є стадіони та спорткомплекси. Більша їх частина, так і залишилась зкаліченим нагадування про минулу славу.
Наприкладі спортивного комплекса "Спартак" в м.Житомир, спробую пояснити яким повинен стати спорт для міста та мешканців його.  

Трошки ввідного курсу для розуміння того,що таке існуючий спортивний комплекс на вул.Київська 51 «Спартак» сьогодні в м.Житомир.


Спартак- велика територія,на якій можна займатися всього трьома видами спорту:біг,футбол,турнікзона.Три види,для такого комплексу,це дуже мале фунціональне призначення для міста в 250 тис.населенням та комплексу обласного значення.

Школа ДЮСШ«Полісся»балансоутримовач“Спартака”,стадіон та територія є тренувальна база школи.База,яка вся заточена під футбол.Це“кузня”футболістів,і ця кузня,з жахливим станом інфраструктури.

Тепер повертаємось до урбаністики,людини та спорту.Кожне місто потребує спортивних об’єктів.Від дворових,міні спортмайданчиків,до спортивних комплексів.Їх потреба та необхідність однозначна з огляду на перспективу підняття здорової фізичної форми громади,покращення здоров’я та сімейного активного відпочинку.Говорячи про високу смертність,слабких дітей,та короткий вік життя,ми не говоримо про те,як виправити ці показники.Коли тренери говорять що з 30 дітей тільки 4 можуть пройти комісію- це страшно.Виправити частково ситуацію можна на спортивних об’єктах,навіть не займаючись професійно спортом.

Один з таких об’єктів в Житомирі –це спортивний комплекс«Спартак».Його сьогоднішній вигляд,це вигляд дворового майданчика в жахливому стані.«Спартак»,як спортивний комплекс,має безліч переваг та перспективний для громади міста.

 

В чому суть моєї пропозиції розвитку комплексу?
"Спартак"повинен стати не комплексом споруд та ділянок,а повноцінним спортивним комплексом різних видів спорту.Пріоритетним залишити футбол,так як це історично і вже є база:тренери та групи.Інші види спорту теж повинні бути представлені,як по інфраструктурі так і командно,навіть на любительському рівні."Спартак"повинен стати місцем,де комфортно,зручно та модно займатися спортом.

 

Коротка проблематика комплексу та рішення:

 

1.Зонування.

Комплекс потребує розширення спортивних напрямків,напрямків,які доступні кожному і мають спортивну складову.Видами спорту,які наповнять комплекс повині стати:  волейбол,баскетбол,бамбінтон,тренажерний сектор,WorОut(турнікзона),теніс,дитячий спортмайданчик.Окремі малі зони повинні бути для фітнеса та йоги.
На схемі показано секторальне зонування.Сьогодні використовується тільки 1,2,3 і частково 5 сектор.Тобто ефективність використання 3,5 з 12- це лише 30%

Переваги:розширення дає можливість покриття,як більшої кількості людей,які займаються активним відпочинком та спортом.Більше людей більше зацікавленості.Більше зацікавленості- більше інвестицій.Це звичайні маркетингові схеми,які потрібно застосовувати. 

Це це має бути комплекс,де можуть тренуватись майже всі у відкритому доступі.

 

2.Освітлення.

 

На сьогодні,спорткомплекс освітлює суміжна територія та один ліхтар.В осінньо-зимній період мешканці,після роботи,приходять на пробіжку і біжать наосліп.Це трошки дивно виглядає,тому освітлення потрібно.І не прожектора з лампами накалювання,які споживають по 1кВт,а таких прожекторів 12 шт.необхідно. Освітлення повинне бути замінене на LED. Інвестиція в LED економічно доцільно по багатьом параметрам, від кількості прожекторів,якості світла до споживання енергії.
 

4.Чистота.
 

Комплекс повинен буди облаштований смітниками в кожному секторі.Займатись в“гадюшнику”аж ніяк не відповідає нормальному баченню активного відпочинку. На сьогодні ми маємо одну урну,це не вірний підхід і ніяк не підіймає престиж спорту.
 

5. Вода.
 

Комплекс підключений до центральної водопровідної магістралі але технічна вода,на відкритих майданчиках комплексу,чомусь відсутня. Комплекс обов’язково повинен мати рукомийник та«питний бювет»,як мінімум,як норма- це повинно бути спеціальне відведене приміщення.
 

6. Парковка

 

Збільшивши кількість видів спорту та комфорта,паралельно збільшиться кількість людей,які займаються на майданчиках.Виникає необхідність упорядкованої паркови автомобілів.Територія комплекса дозволяє це зробити,не втрачаючи корисну площу.
 

7.Вказівники

 

Кожна людина,яка переміщується по комплексі вперше,повинна розуміти зонування,щоб легко орієнтуватись на територіі.Вказівники,це річ,яка підвищує інформативність та дозволяє легко знайти потрібний сектор.Також необхідними є інформаційні дошки де люди можуть отримати інформацію про секції,час роботи та види спорту якими можна займатись.

 

8.Лавки


Жодна із малих зон не має сьогодні місць для вболівальників,окрім основних трибун.Розміщення місць для сидіння,підвищує комфорт та дає можливість відпочинку та розміщення речей спортсменів. 

 

Економічна складова комплексу:

Я розумію,що буде основне питання«Де взяти кошти на таке зонування?».Фінансування«Спартака»йде з обласного бюджету.Потрібно розуміти,що грошей завжди не вистачає і казначейські гроші можна чекати вічність.Тому я підтримую ідею змішаної системи фінансування(бюджет/спонсор)в наших реаліях.В нашій ситуації пустих бюджетів,спорту потрібно спонсорське дотування та залучення інвесторів.Автономне(частково)фінансування це єдиний шлях врятувати комплекс.Одним із нових для«Спартака»форм отримання доходу,це тематичні рекламні носії(банери),розміщених на огорожі до проїзних частин.
Не можна залучати гроші,не знаючи під що.
Розбудова якісної інфрастуктури це пріоритетний напрямок.Він дає можливість більш професійно готувати спортсменів та команди.Команди переможці або перспективні завжди привабливі для спонсорів.Проста схема для простих рішень.

Формування федерацій на базі клубу,теж напрямок діяльності по залученню інвестицій.


Ідейна складова комплексу:
Коли я чую від претиндента на посаду директора комплексу слова,що нам не потрібно 1000 спорсменів,а потрібно 10 найкращих,то я розумію,що не всі люди мають уявлення про розвиток масової фізичної культури та спорту.Рахувати бали та рейтинги- це потрібно,але тільки для оцінки тренерського складу та іміджевого позиціонування для залучення інвестицій.Але паралельний пріоритет,щоб тих 990,які не стали найкращі,залишились і далі займатися для свого задоволення,особистих спортивних досягнень та фізичної форми.Спортивний відпочинок- це хороша альтернатива алкоголю та“шатанню”по місту в пошуках пригод.Сьогодні народу України не можна бути слабким,як економічно,духовно так і фізично.Виклики,які стоять перед нами,вимагають максимальної“сили”від нас.     

Описане мною це не роконструкція, не капітальне будівництво чи тотальне оновлення,це лише зонування спортивного комплексу.
І це можна зробити за відносно мінімальних інвестицій і досить короткий час.

Розширюючи"горизонти",ми створюємо світ навколо себе.