28 March 2024, 18:36 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Станишівська об’єднана громада: що зроблено за рік?

19 грудня виповнилася перша річниця з дня створення Станишівської об’єднаної територіальної громади. За рік, що минув, у громаді під керівництвом голови сільської ради Юрія Матвійчука зроблено багато добрих справ. 28 грудня голова приміської ОТГ познайомив з ключовими здобутками в процесі реалізації місцевої програми соціального та економічного розвитку голову райдержадміністрації.

Цього дня Сергій Микитюк ознайомився із основними здобутками розвитку соціальної сфери у с. Ліщин, Лука, Піски, Станишівка та Зарічани.

Розпочалася ознайомча поїздка з огляду контори СТОВ «Ліщинське», де наразі розміщено й старостат. Товариство надає всебічну підтримку розвитку села, його керівництво добре усвідомлює, що село має жити й розвиватися. Тому у планах розміщення у приміщені товариства сільської амбулаторії. Тут же залишаться й кабінети старости, діловода та землевпорядника. Прикметно, що тут вже замінено котла на твердопаливний, у достойному стані утримується бомбосховище.

У Ліщині вже проведено ремонт місцевого будинку культури, де замінено вікна та який нещодавно термосановано. Специфікою роботи місцевого БК є те, що тут облаштовано спортивну залу, оскільки у школі її немає. Зараз тут у секції Ушу Саньда займається 25 юних жителів Ліщина. Є у будинку культури й бібліотека та музей, у якому зібрано різноманітні старовинні речі домашнього ужитку українців.

Достойний вигляд має й ліщинський дошкільний навчальний заклад, у якому нині працює три групи. У планах сільського голови проведення термосанації будівлі садочка та відкриття четвертої групи.

Тим часом у місцевій школі вже проведено зовнішнє утеплення будівлі, облаштовано новий дах та систему вентиляції. В планах проведення внутрішнього ремонту. Працюють нові котли на твердому паливі. Однак є й проблема – аварійне приміщення колишньої панської садиби на території школи. Будівля є пам’яткою культурної спадщини, тому її ліквідація вимагає відповідних дій за певною процедурою. Сільський голова запевнив, що це питання буде винесено на розгляд сільської ради, яка ініціює демонтаж перед райдержадміністрацією. Остаточне рішення за Міністерством культури України.

У Луці нещодавно відремонтовано дитячий садочок, де виховуються 54 дитини. Поки що у цьому ж приміщені розташовано старостат, однак у планах повна його передача під ДНЗ та відкриття тут додаткової групи. Серед головних проблем та завдань на найближчу перспективу у Луці є ремонт доріг та облаштування вуличного освітлення. Окрім того сільський голова має амбітні плани з будівництва тут нового клубу та школи. Останній проект за попередніми оцінками потребуватиме до 20 млн. грн. інвестицій.

Наразі у Луці школа працює у двох старих приміщеннях і не в повній мірі задовольняє потреби місцевих жителів, спостерігається відтік школярів у школи обласного центру та сусідніх сіл. Із здобутків тут також нова котельня при діючій початковій школі та організація опалення спортзалу, у якому вже у наступному році планується провести роботи з утеплення даху. Тут за підтримки СТОВ «Млинище» функціонує волейбольна секція.

У Пісках також багато гідних здобутків. Серед іншого облаштовано вуличне освітлення, проведено заміну даху у школі, яку планується додатково утеплити. У спортивній залі школи нещодавно завершено роботи з облаштування нової стелі з утепленням. Тут нині займається 209 дітей, що є найбільшим показником по наповненню ЗНЗ в громаді. Незабаром тут планується організувати інклюзивний клас та медіатеку.

При цьому у планах на найближчу перспективу у Пісках за підтримки державного бюджету планується побудувати «з нуля» нову АЗПСМ, оскільки приміщення старої не задовольняє медичні потреби жителів села. Окрім того у планах термосанація місцевого будинку культури.

Було що показати очільнику громади і в Станишівці. Зокрема, тут вже перекрито дах у школі, ведуться роботи з її термосанації. Вже повністю замінено двері та вікна. У планах організація зовнішнього освітлення території навчального закладу та розташованого поруч футбольного поля. Розробляється проект ремонту внутрішніх приміщень школи. У планах перекриття даху та утеплення клубу. Планує Ю.Матвійчук і будівництво дитячого садочка у Станишівці на дві групи. Попередня вартість проекту – 14 млн. грн.

У Зарічанах ведеться будівництво нового дошкільного закладу, де повноцінні роботи почалися у серпні цього року. Приємно вразив і стан справ у школі цього села, де наразі проведено комплексний внутрішній ремонт. Замінено підлогу, вікна та двері. Частково осучаснено меблі та освітлення. Відремонтовано спортивну залу та вже закуплено відповідне покриття на підлогу. Тут же поки функціонує й одна група дошкільного закладу.

Завершився об’їзд сіл Станишівської ОТГ оглядом лікарської амбулаторії, де вже замінено дах, проведено зовнішні роботи. У стадії завершення внутрішні роботи. А на весну заплановано благоустрій території.

У цілому голова РДА залишився приємно враженим змінами у населених пунктах громади та висловив цілковиту підтримку майбутніх починань місцевого керівництва з подальшого покращення соціальної інфраструктури на селі.