19 April 2024, 21:24 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЗАЙВА ВАГА ПРИ ВАГІТНОСТІ: ЧИМ ЦЕ ЗАГРОЖУЄ

Боротьба з надлишковою вагою – мейнстрім нашого часу. Цим не страждають лише ті країни, де голод є проблемою національного масштабу і від нього гинуть люди.

Сам термін «ожиріння» означає буквально «надлишок жиру», проте визначити кількість жирової тканини в організмі «на око» неможливо. Саме тому придумано безліч способів для визначення індексу маси тіла. Мабуть, немає жінки, яка хоча б раз у житті не чула і не практикувала цей метод. Найпростіша формула для розрахунку - m / h2, де m - маса в кілограмах, h - ріст в метрах. Наприклад, якщо при зрості 160 см пацієнт важить 55 кг, то ІМТ = 55 / 1,622 = 21,48 кг / м2.

Ожиріння I ступеня - ІМТ ≥ 30 до 35, II ступеня - ІМТ ≥ 35 до 40, III ступеня - ІМТ ≥ 40.

Однак, це дуже приблизні розрахунки і визначати індекс маси тіла потрібно ДО вагітності.

Жирова тканина - активний ендокринний орган. Зовсім не дивно, що надлишкова жирова тканина впливає на перебіг вагітності і пологів. Порушення кровообігу в системі «мати - плацента - плід», затримка розвитку внутрішньоутробного плода, прееклампсія часто супроводжують перебіг вагітності у огрядних пацієнток. У них частіше бувають викидні на ранніх термінах вагітності і гестаційний цукровий діабет.

Через високий ризик розвитку акушерських ускладнень лікарі частіше «викликають» пологи або терміново завершують вагітність, роблячи кесарів розтин. Однак, якщо пологи вже почалися, тривалість потужного періоду не залежить від маси тіла.

Ожиріння у вагітних значно ускладнює ультразвукові дослідження плоду. Навіть сучасні і чутливі датчики насилу пробиваються через масивні скупчення жиру в передній черевній стінці, погіршуючи діагностику вроджених вад розвитку на 20%.

З серйозними труднощами стикаються лікарі при проведенні хірургічних операцій. Можуть знадобитися спеціальний широкий стіл великої вантажопідйомності і хірургічні інструменти з подовженими ручками. Хірург пробирається через товстий шар жиру на передній черевній стінці і працює на значній глибині.

При проведенні кесаревого розтину від розрізу до вилучення плоду йде більше часу, збільшується крововтрата. Анестезіологи зазнають труднощів з інтубацією і проведенням спинномозкової анестезії. В післяопераційному періоді вище ризик інфекцій, ендометриту і тромботичних ускладнень.

А як надмірна вага матері впливає на дитину?

У дитини істотно підвищується ризик розвитку вроджених вад, включаючи дефекти нервової трубки, пороки серця, вовчу пащу і заячу губу, аномалії розвитку кінцівок. Недарма пацієнтки з ожирінням за замовчуванням включені в групу ризику розвитку вроджених вад розвитку і щонайменше за 3 місяці до зачаття повинні почати прийом не менше 1 мг (1000 мкг) фолієвої кислоти щодня (під час вагітності доза може бути скоригована за ситуації).

Якщо один з батьків страждає на ожиріння, ризик ожиріння у дитини збільшується в 2-3 рази, але якщо ожиріння у обох - ризик зростає в 15 разів, забезпечуючи потомству «всю красу життя» у вигляді діабету, серцево-судинних захворювань і артеріальної гіпертензії.

З'являється все більше доказів того, що внутрішньоутробний вплив материнського ожиріння в поєднанні з грудним молоком з високим вмістом жирів пов'язано з розвитком психічних розладів у дітей, таких як когнітивні порушення, розлади аутистичного спектру, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, тривожності і депресії, шизофренії і розладів харчової поведінки.

Цілком очевидно, що необхідно знизити вагу перед бажаною вагітністю, проте не завжди ця мета легко досяжна. Проте ретельна підготовка здатна запобігти цілий ряд важких несприятливих подій і дозволити жінці насолоджуватися радістю материнства.

Але якщо раптом ви потрапили у групу ризику, то раджу до початку вагітності звернутися до свого акушер-гінеколога для своєчасного прийняття заходів.