29 March 2024, 09:56 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЛІТАК ДЛЯ ВАГІТНИХ: МОЖНА ЛЕТІТИ НЕМА ПЕРЕШКОД. РОЗСТАВЛЯЄМО КОМИ

Часто мої вагітні пацієнтки цікавляться чи можна їм подорожувати літаком? Наприклад, провести відпустку за кордоном, власне країна не має значення. Має значення спосіб пересування. Питання стоїть - чи можна під час вагітності полетіти у відпустку?

Вагітність – не хвороба, а нормальний стан жінки, однак авіа перельоти річ часом некомфортна, а для вагітної несе додаткові загрози.

До авіаперельотів потрібно готуватися заздалегідь – обов’язково порадитися з вашим лікарем гінекологом і дізнатися у авіакомпанії, до якого терміну вони беруть на борт вагітних і чи потрібна довідка від акушера-гінеколога, що дозволяє пересування повітряним транспортом. У різних авіакомпаніях, на внутрішніх і міжнародних рейсах правила можуть істотно відрізнятися!

При бронюванні квитків обирайте для себе бокові місця за перегородкою в середині літака, де ви безперешкодно зможете витягнути ноги, встати та пройтися. Одяг потрібно обирати вільний та зручний, бажано з натуральних тканин. Можна використати еластичну компресійну білизну за порадою вашого лікаря. Перед перельотом краще утриматися від продуктів, що спричиняють підвищене газоутворення. Під час перельоту пити більше води.

При найменших відхиленнях в самопочутті вагітної слід звернутися до бортпровідника!

Науково підтверджених даних щодо небезпеки авіаперельотів вагітних немає. Проте, жінки, які подорожували літаком під час вагітності, частіше народжують дітей передчасно. Саме тому від перельоту потрібно утриматися з 28 тижня вагітності.

На борту літака немає умов для прийняття пологів та відсутній медперсонал, і про це слід пам'ятати.

Вагітні особливо чутливі до перепадів тиску і набагато гірше переносять турбулентність. Сильна турбулентність практично непередбачувана і може бути небезпечна падінням і травмами. Вагітним мандрівницям варто постійно використовувати ремені безпеки, застібаючи ремінь низько під животом.

Коли авіапереліт справді небезпечний та небажаний

Тривалі авіаперельоти небажані навіть для здорових вагітних з чудовим перебігом вагітності. Незважаючи на те, що серйозні проблеми трапляються надзвичайно рідко, акушери-гінекологи забороняють польоти при наступних станах:

  • -загрозливі передчасні пологи;
  • -тромбози і тромбофлебіти в анамнезі;
  • -анемія;
  • -аномалія розташування плаценти;
  • -прееклампсія;
  • -виражений токсикоз 1-й половини вагітності; багатоплідна вагітність;
  • -неправильне положення плода після 30 тижнів вагітності;
  • -інші захворювання або ускладнення, коли лікар вважає поїздку неприпустимою або загрозливою.

У будь-якому випадку ви повинні обов’язково проконсультуватися у вашого лікаря!

Незалежно від того, чи вимагає авіаперевізник довідку про термін вагітності і протипоказання до польоту, слід обговорити це питання з акушером-гінекологом перед бронюванням квитків і безпосередньо перед перельотом.

Хороша новина в тому, що у більшості випадків авіапереліт для вагітної абсолютно безпечний. Це підтверджено масштабними дослідженнями, які не показали будь-якого збільшення несприятливих результатів під час вагітності.