20 April 2024, 13:45 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У с. Рудня-Городище Житомирського району планують відновити промислове вирощування свиней

2 лютого голова Житомирської райдержадміністрації Сергій Микитюк спільно з начальником управління агропромислового розвитку РДА Володимиром Оржехівським оглянули робочі та технологічні приміщення ферми з вирощування свиней у с. Рудня-Городище. Власником господарства ФОП Слідзевським спільно з партнером було проведено ознайомлення гостей із поточним станом справ на підприємстві та доведено основну інформацію щодо планів відновлення технологічного процесу.

Нагадаємо, що у грудні 2016 року до управління Держпродспоживслужби в Житомирському районі надійшло повідомлення від власника свиногосподарства в с. Рудня-Городище про масову загибель свиней. У дане господарство оперативно виїхала група швидкого реагування, яка виявила 25 трупів свиней, які загинули за добу з 9 по 10 грудня 2016 року. Спеціалістами районної державної лікарні ветеринарної медицини разом із спеціалістами Житомирської регіональної лабораторії ветеринарної медицини при патологоанатомічному розтині трупів загиблих тварин були виявлені характерні для африканської чуми свиней зміни. Відібрані матеріали були доставлені в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у м. Київ, де о 16.00 год. 10.12.2016 року встановлено діагноз – африканська чума свиней.

Вже 11-12 грудня було піддано вилученню та знищенню тварин на фермі в кількості: свиней - 480 гол., овець - 6 гол. та собак - 2 гол. Трупи спалено та закопано. 11 грудня було проведено дератизацію на свинофермі, згодом - проведена дезінфекція приміщення ферми та території 7,5 тис. м² та знищено шляхом спалювання всі наявні концкорми та кормові добавки – 26,925 т. В зоні захисту в яку увійшли села Рудня-Городище та Гай всі свині були піддані забою та в 63 домогосподарствах, де утримувались свині, проведено дезінфекцію та дератизацію. 15-20 грудня пожежним автомобілем було проведено миття приміщень свиноферми. Станом на 20.01.2017 року на свинофермі у с. Рудня-Городище збудника африканської чуми було локалізовано. Епізоотична ситуація по району була контрольованою. Поширення хвороби в господарства сіл Рудня-Городище, Гай (зони захисту) та сіл зони нагляду (20км) зафіксовано не було.

Наразі потужність даного підприємства (за умови відновлення поголів’я) дозволяє відвантажувати до 8 т свинини щотижня, що у річному вимірі складає понад 400 т.

Для відновлення повноцінного технологічного процесу підприємцям з Рудні-Городища потрібно 2,8 млн. грн. З огляду на соціально-економічну значимість даного виробництва для усього району голова райдержадміністрації порекомендував партнерам звернутися за підтримкою до РДА та районної ради.

До речі, з 2018 року підприємство зареєстроване за місцем розташування. Тож сплачуються відповідні податки. При цьому відновлення виробництва дасть змогу створити нові робочі місця для місцевих жителів (в межах 6-10 осіб).