20 April 2024, 11:06 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

Проведено виїзну розширену нараду з питань співпраці РДА, районних служб та установ та Тетерівської сільської ради ОТГ

8 травня у селі Тетерівка під керівництвом голови райдержадміністрації Сергія Микитюка пройшла розширена виїзна нарада з питань співпраці РДА, районних служб та установ та Тетерівської сільської ради ОТГ.

Участь у роботі наради взяли голова Тетерівської сільської ради Валентина Ільницька, заступник голови РДА Микола Козарчук, заступник голови районної ради Василь Стах, керівники структурних підрозділів та апарату райдержадміністрації, керівники установ, організацій, служб та підприємств району, працівники виконавчого апарату Тетерівської сільської ради ОТГ, актив громади.

Перед початком засідання С. Микитюк ознайомився зі станом справ у Тетерівській ЗОШ І-ІІІ ст., побував у місцевій амбулаторії та оглянув нещодавно придбаний за кошти Державного бюджету будинок у с. Буки для потреб прийомної сім’ї.

У школі, потужність якої складає 469 учнів, а навчається нині 302 дитини, голова РДА оглянув навчальні кабінети та відвідав дитячий садочок на 108 діток, який функціонує на її базі. Приміщення школи термосановано. Гарний стан справ і у Тетерівській АЗПСМ, яка повністю комп’ютеризована, має доступ до мережі Інтернет та на 100% забезпечена медичним обладнанням відповідно до табеля оснащення і ліками для надання невідкладної медичної допомоги. Тут функціонує денний стаціонар, стоматологічний, педіатричний кабінети тощо. При цьому ЦПМСД Тетерівської сільської ради активно долучився до реалізації державної програми «Доступні ліки», при амбулаторіїфункціонує аптечний пункт. При цьому тут вже підписано 1650 декларацій на первинне медичне обслуговування населення громади, що складає близько 25% від загальної кількості населення ОТГ. Залишився задоволеним С.Микитюк і після огляду двоповерхового будинку для прийомної сім’ї, що розташований у мальовничому місці с. Буки. На придбання даного будинку загальною площею майже 200 кв. м витрачено близько 1,4 млн. грн., а у сім’ї, яка його орендуватиме виховуватиметься 8-10 прийомних дітей. Голова РДА дав доручення начальнику служби у справах дітей Антоніні Черняк спільно зі спеціалістами Тетерівської ОТГ розробити відповідний проект договору оренди буднику, який залишатиметься на балансі сільської ради.

Власне нарада, що пройшла у будинку культури с. Тетерівка, розпочалася із привітального слова сільського голови та вступного слова голови райдержадміністрації. Оскільки захід проходив у День пам’яті та примирення, С.Микитюк закликав присутніх вшанувати загиблих та померлих у ході Другої світової війни хвилиною мовчання.

Як наголосив голова РДА, нарада у такому широкому форматі проводиться в районі вперше і має не меті, передусім, налагодження дієвої співпраці територіальної громади з райдержадміністрацією, територіальними органами центральних органів виконавчої влади, інших установ та підприємств району. «Ми маємо обговорити питання, що стосуються розвитку Тетерівської об’єднаної територіальної громади, адже у нас багато спільних справ та завдань щодо забезпечення достойного життя жителів населених пунктів району», - наголосив С.Микитюк.

Першим питанням, що його було розглянуто на нараді, була інформація про створення інклюзивно-ресурсного центру та співфінансування його діяльності. Доповідала з даного питання начальник відділу освіти райдержадміністрації Світлана Давиденко, яка детально поінформувала учасників наради про стан справ із організації центру на базі Новогуйвинської гімназії. У свою чергу С.Микитюк наголосив, що даний ІРЦ, реєстрація якого відбулася у січні поточного року, є одним із перших таких закладів в області. Питання щодо співфінансування його діяльності погоджено з усіма ОТГ району. Крім того, передбачається створення віддалених робочих місць для спеціалістів центру у територіальних громадах. Як було повідомлено, вже виділили кошти на ІРЦ Станишівська ОТГ (130 тис. грн.) та Глибочицька ОТГ (64 тис. грн.). Депутати Оліївської сільської ради ОТГ розглянуть питання щодо співфінансування 18 травня. У свою чергу В. Ільницька запевнила, що на найближчій сесії Тетерівської сільської ради ОТГ також очікується позитивне рішення з цього питання. Більш того, вже практично вирішено й питання щодо виділення приміщення для віддаленого прийому. Це буде кімната в колишньому приміщенні Денишівської сільської ради, де вже зроблено ремонт і залишилося лише придбати відповідні меблі.

Далі учасники наради обговорили питання щодо ситуації із забрудненням річок на території району та загального стану питного водопостачання, у тому числі і в населених пунктах Тетерівської ОТГ у динаміці з 2015 року по теперішній час. Інформував з даного питання начальник відділу житлово-комунального господарства та цивільного захисту населення райдержадміністрації Фелікс Янев. За інформацією доповідача, у районі, як і загалом по державі, спостерігається тенденція до поступового зменшення запасів питної води у наслідок збільшення ступеню замуленості водойм. Не сприяють покращенню ситуації із водопостачанням і несанкціоновані сміттєзвалища та неконтрольований скид до річок побутових стічних вод та інших продуктів життєдіяльності людини. Наголосив Ф.Янев і на необхідності належного утримання дамб і інших гідроспоруд. Сільські голови мають приділяти належну увагу цим питанням, контролювати ситуацію у населених пунктах та вживати відповідних заходів. Наголосив на важливості таких кроків і голова РДА, підкресливши, що районна влада готова до всебічного сприяння місцевим громадам у покращенні ситуації із забезпечення населення водними ресурсами.

Третім питанням на порядку денному було розглянуто інформацію начальника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Людмили Вакулюк про стан здійснення пільгового перевезення окремих категорій громадян та виконання вимог постанови КМУ №197 від 14.03.2018 року «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» на території району (у тому числі на території Тетерівської ОТГ). Дане питання розглядалося на нараді з селищним та сільськими головами, що пройшла після колегії РДА 27 квітня цього року. Цього разу головою райдержадміністрації знову було підкреслено, що,у зв’язку із обмеженістю можливостей районного бюджету, необхідно вироблення спільної позиції та досягнення порозуміння з усіма головами місцевих рад щодо монетизації пільг. На переконання С. Микитюка, принаймні у об’єднаних територіальних громад на сьогодні для цього є необхідний фінансовий ресурс. При цьому безпосереднім виконавцем постанови на районному рівні є управління праці та соціального захисту населення РДА, на яке мають йти відповідні субвенції. У свою чергу Л. Вакулюк передала В. Ільницькій відповідні розрахунки. Загалом по громаді налічується 456 пільговиків, і на компенсацію їх пільгового проїзду (за мінімальними розрахунками) потрібно 571 тис. грн. на рік. Сільський голова запевнила, що за результатами перевиконання бюджету громади за І півріччя це питання буде адресно вирішено.

Обговорили на нараді й питання щодо легалізації найманих працівників. С.Микитюк закликав керівництво громади активніше включатися в цю роботу та сприяти районній робочій групі у проведені відповідних перевірок у ІІ півріччі. Адже перший результат такої роботи – це збільшення надходжень до місцевого бюджету. Не оминув увагою голова РДА й проблему щодо легалізації використання СПД землі під господарськими дворами.

Не зменшується у районі й актуальність питання щодо виконання планових показників весняного призову громадян району на строкову військову службу в ЗСУ та інші військові формування. З даного питання вже традиційно доповів провідний інспектор загального відділу апарату райдержадміністрації Володимир Загоровський, який довів до відома учасників наради інформацію про те, що наразі район виконав завдання на 77%, поставивши у війська 23 призовника. Загалом позитивна динаміка спостерігається у районі і з призовом на службу за контрактом. С. Микитюк закликав В.Ільницьку активізувати та покращити роботу у даному напрямку, забезпечивши відповідну агітацію місцевого населення. Тетерівська ОТГ упродовж останніх двох років стабільно забезпечує призов на строкову службу до лав ЗСУ 1 особи, що є недостатнім, враховуючи загальний потенціал громади у даному напрямку. До речі, за час весняного призову цього року громада відправила до війська вже двох строковиків, а план району по цьому напрямку роботи станом на 10 травня достроково виконано на 103%.

Про перспективи створення підрозділів місцевої пожежної охорони в Тетерівській ОТГ доповів начальник Житомирського РВ УДСНС України у Житомирській області Сергій Якубенко, який довів до відома присутніх інформацію щодо порядку організації подібних служб у громадах та щодо регламентуючого цей процес чинного законодавства. Загалом, згідно діючих нормативів, за словами доповідача, у Тетерівській громаді потрібно створити два таких підрозділи, - першочергово у с. Дениші, потім у с. Корчак. Вся документація з цього питання вже є у голови ОТГ. Залишилося вирішити питання із виділенням відповідних земельних ділянок та подальшим будівництвом пожежних депо. Зокрема, як передбачається проектом створення Центру безпеки у с. Дениші, на одному майданчику тут функціонуватимуть пожежна охорона, поліція і медслужба. Такий проект, за словами голови РДА є дуже цікавим, тому є потреба у обміні досвідом із іншими громадами. До речі, як повідомила В. Ільницька, польська територіальна громада Яблонна, яка є партнером Тетерівської ОТГ, готова допомогти із залученням під проект коштів європейських грантодавців. Сподівається голова ОТГ і на підтримку із ДФРР. Загалом проект є надто дорогим. Лише одна пожежна машина коштує від 4,5 млн. грн., а будівництво депо – це ще 6-8 млн. грн.

Не менш жваве обговорення викликало й питання щодо стану розвитку туризму на території Тетерівської ОТГ. Присутні мали змогу переглянути фільм на цю тему. Наразі в громаді розроблено 6 туристичних маршрутів, передусім – це розвиток зеленого туризму. Йшлося й про нове починання у цій сфері – запровадження веломаршруту. Перший такий захід проведено 7 травня, наступний заплановано на 19 травня. Як підкреслив голова РДА, цей проект має великий потенціал для подальшого розвитку, тому громада має розраховувати на різнобічну підтримку у цьому напрямку роботи. У планах громади – облаштування на своїй території велодоріжок від Тетерівки до Денишів. Великий потенціал має й розвиток скеледрому у с. Дениші.

Далі було розглянуто ряд питань щодо розвитку медичної галузі на території громади. Про реалізацію проектів з будівництва сільських амбулаторій в рамках формування спроможної мережі закладів, що надають первинну медичну допомогу та про стан реалізації державної програми «Доступні ліки» в Житомирському районі та на території Тетерівській ОТГ доповів головний лікар КУ «Центр первинної – медико-санітарної допомоги» районної ради Геннадій Горбенко, а про придбання комп’ютерного томографа для КУ «ЦРЛ» - головний лікар установи Тарас Собко. Як підкреслив С.Микитюк, робота щодо будівництва нових амбулаторій у районі проведена велика, однак залишилося виріши ряд земельних та містобудівних питань. При цьому в Тетерівській громаді ця робота проведена на найвищому рівні, і вже цього року в Денишах може розпочатися будівництво нової амбулаторії. Щодо реалізації державної програми «Доступні ліки» голова РДА вкотре дав доручення Г.Горбенку продовжити роботу щодо організації при медичних закладах у селах району аптечних пунктів. У свою чергу Т.Собко підкреслив,ю що у районі триває робота щодо організації співфінансування проекту придбання нового комп’ютерного томографа, наголосивши що на даний момент, за попереднім погодженням, найбільше коштів на проект має надійти від ДП «Житомирське лісове господарство», Житомирського військового лісгоспу та Житомирського бронетанкового заводу.

Обговорили на нараді й питання щодо розподілу обсягу субвенції з Державного бюджету на фінансування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. За словами голови РДА, загальне фінансування цих проектів з Державного бюджету у поточному році суттєво збільшено, а діючі ОТГ району отримали достатнє фінансування на розвиток інфраструктури і у попередніх роках. У поточному році ця сума дещо менша, оскільки збільшилася кількість самих ОТГ, але райдержадміністрація має й надалі сприяти об’єднаним громадам у реалізації їх проектів за державні кошти. За словами ж В.Ільницької на поточний рік у громаді заплановано освітлення семи населених пунктів та ремонт чотирьох доріг. Окрім того, очікується підтримка з ДФРР проекту по термосанації школи у с. Дениші.

З питання про екологічний стан лісових насаджень та проблеми розвитку лісівництва у Житомирському районі виступив директор ДП «Житомирське лісове господарство» Руслан Карчевський, який детально розповів про поточну екологічну ситуацію у лісах району, спричинену передусім безвідповідальним відношенням наших громадян та про проблеми, пов’язані із боротьбою зі шкідниками лісових насаджень. За словами доповідача, п’ята частина лісових насаджень району – це територія Тетерівської ОТГ, у бюджет якої надходить чимало коштів від лісогосподарської діяльності підприємства. Р. Карчевський також порушив питання щодо нещодавнього переходу 2 тис. га лісу у розпорядження військових (для потреб діяльності військового полігону) та закликав голову громади підготувати спільне звернення до Кабінету Міністрів України втрутитися в ситуацію та повернути ліс лісівникам. Це дасть передусім фінансовий результат у вигляді відповідних надходжень до сільського бюджету.

На завершення наради С. Микитюк закликав керівництво ОТГ забезпечити контроль за якістю виконання робіт з ремонту доріг та наголосив на необхідності належної організації у поточному році літнього оздоровлення дітей. У тому числі і у пришкільних таборах. Голова РДА наголосив, що на придбання путівок цього року заплановане співфінансування з обласного бюджету на рівні 50%. Також голова РДА закликав В.Ільницьку активніше долучатися до усіх культурно-масових та спортивних заходів, що проводяться у районі, а усіх присутніх – до продовження спільної роботи на благо жителів сіл та селищ району.