19 March 2024, 10:20 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

ЧОМУ АБОРТ - ЦЕ ПОГАНО

Дуже часто в своїй практиці лікування безпліддя я стикаюся з неясним фактором. Однією з причин цього невідомого фактору жіночого безпліддя може стати зроблений раніше аборт. І зараз я поясню чому.

Тема абортів дуже важлива і хвилює кожну жінку без винятку. Я хочу сказати тільки одне - аборт - це погано. І це підтвердить будь-який лікар, і особливо гінеколог.

Існує три види абортів - інструментальний, вакуумний і медикаментозний. Останній все частіше користується популярністю, але інструментальний все одно використовується частіше.

Що таке інструментальний аборт? У нього є два головних негативних моменти. Перший - це чисто механічний вплив на матку.

Другий - дають наркоз (20 років тому його не давали) і після цього відбувається розширення каналу шийки матки за допомогою спеціальних розширювачів. У жінок, які ще не народжували, це може призводити до достатньо серйозної травми шийки матки. Далі беруть залізну гостру кюретку, у якої на кінці є спеціальна петелька з дуже гострою стороною. І цієї петелькою починають вишкрібати, здирати плодові оболонки, якими прикріплюється плодове яйце до порожнини матки. При цьому ця процедура виконується наосліп і з достатньою силою, щоб ці плодові оболонки відокремити. А тепер ви можете собі уявити наскільки виражена травма матки відбувається? Оскільки плодові оболонки досить непогано прикріплені до стінок слизової матки. Після цього у жінки можливий розвиток різних ускладнень. Ці ускладнення можуть статися і в процесі самої процедури – наприклад, матка м'яка і її можуть проткнути інструментом в процесі вискоблювання, особливо на великих термінах або при численних абортах або вагітностях в анамнезі.

Крім усього іншого, іноді, в силу того, що операція виконується наосліп, у порожнині матки лишаються залишки цих плодових оболонок, які можуть дати запалення матки і її шарів, можуть дати розвиток особливого виду поліпів, може статися інфікування. У загальному і цілому, інструментальний аборт - це дуже потужне механічне пошкодження матки, як би акуратно його не виконували.

І третій аспект інструментального аборту - це «виривання» вагітності з організму. Справа в тому, що з моменту початку вагітності всі системи і органи організму перебудовуються і налаштовуються на те, щоб цю вагітність підтримувати. «Вирвана» вагітність з організму призводить до того, що ендокринна і репродуктивна системи знаходяться в стані шоку. І, щоб повернутися в «нормальний» стан менструального циклу (а не у всіх це відбувається), система починає «захищатися» - порушується цикл, набирається вага, з'являються проблеми з ендокринною системою і в результаті дуже часто - безпліддя.

Жоден лікар, який не тільки робить аборти при необхідності, але і який веде пацієнтів на прийомі по проблемам безпліддя, не скаже, що аборт – це звичайна рутинна операція.

Є ще вакуумний аборт. Цей вид робиться на ранніх стадіях. Вводять так само при розширенні каналу шийки матки в порожнину матки трубочку, подається вакуум і відсмоктується вміст. Такий аборт менш травматичний, ніж інструментальний, але все одно після нього є другий компонент ускладнення після абортів - не тільки механічне пошкодження, але і збій в гормональній системі організму внаслідок різкого виривання вагітності з організму, ризику інфікування.

Третій - це медикаментозний аборт. І це справжній бізнес. Пропонується повсюдно, пояснюючи його безпеку і нешкідливість. Безумовно, призначаються препарати, які блокують активність гормону, який підтримує вагітність. По суті - провокують викидень на ранньому терміні. Тут багато нюансів. По-перше, не у всіх випадках цей аборт спрацьовує і достатньою великий відсоток пацієнток все одно піддаються вакуумному очищенню залишків плодового яйця, яке не виходить в результаті такого аборту. Або інструментальному - тією ж кюреткою. При медикаментозному аборті хоч і немає механічних пошкоджень, все одно присутній фактор різкого «виривання» вагітності з організму.

При будь-якому типі аборту існує висока ймовірність порушення менструального циклу, набір ваги, інших проблем у гормональній системі жінки або просто настає безпліддя неясного генезу (при умові відсутності інших факторів).

Ви повинні чітко розуміти, що аборт - це найстрашніша, противна і небезпечна операція в гінекології. І мої слова підтвердять всі грамотні, розсудливі гінекологи.

Тому, я ще раз хочу звернути увагу жінок на контрацепцію будь-якого типу. Адже жіноче здоров'я - дуже крихке і це найцінніше, що є у кожної з нас. Бережіть себе і будьте здорові.