27 April 2024, 05:44 Житомир: °C
Олена Галагуза
Нащо слова? Ми діло несемо. О. Ольжич

На плечі споживача поклали обов’язки державного регулятора та облгазів

Коли формували систему газопостачання України, корупційним спотворенням законодавства зобов’язали покупців за власний рахунок встановлювати лічильники газу. Тут вимальовується аналогія з вагами: вони завжди знаходяться у продавця, тобто покупець, отримуючи товар від продавця, зважує його на вагах продавця. У випадку з газовою сферою, споживач сам сплачує за ваги, тобто лічильник.

Я розпитала у представника Асоціації виробників та постачальників газового обладнання Олексія Войтенка, як припинити свавілля в енергетиці, чого має дотримуватися Регулятор, а не створювати компрометуючі ситуації для населення.

-Ситуація у газовій сфері частково змінилася у 2012 році, коли був прийнятий Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», згідно з яким облгази повинні були встановити лічильники газу у всіх кінцевих споживачів. Донині цей закон не виконаний: терміни продовжили до 2021р. При виконанні закону побутові лічильники газу встановлюються у абонентів та залишаються у власності та на балансі операторів газорозподілу (облгазів), що є всесвітньо прийнятою формою здійснення торгівельних операцій з природним газом. Кошти на лічильники та встановлення виділяються Регулятором для Операторів з тарифу на розподіл природного газу, тобто це фактично ті ж кошти споживачів газу, - починає розмову Войтенко.

-Розуміючи, що на такій спотвореній схемі належності вузлів обліку можна заробити великі кошти, Регулятор НКРЕКП 30 вересня 2015 року видає Постанову №2494 «Про затвердження Кодексу газорозподільних систем». У пункті 4 цієї Постанови йдеться, що власники всіх комерційних вузлів обліку природного газу, крім побутових, повинні забезпечити облаштування засобами дистанційної передачі даних всі свої комерційні вузли обліку з розбивкою по термінах відповідно до річних обсягів споживання газу. Що це означає?

-Реалізована НКРЕКП у вищевказаній постанові система дистанційної передачі інформації з вузлів обліку газу вигідна лише операторам газорозподілу, зменшуючи затрати на зняття показників з пристроїв контролерами підприємств у ручному режимі.

Ще одна офіційна афера НКРЕКП – це реалізація пілотного проекту з 2015 року (наказ №310) за ініціативи і при фінансуванні з дозволу Регулятора на десятки мільйонів гривень в чотирьох областях України, установки побутових лічильників газу з дистанційною передачею інформації в облгази, яка не працює і не ефективна для споживача, але виконана за його кошти з тарифу, який затвердив НКРЕКП.

-Давайте звернемо увагу на деякі цифри. Облгази у примусовому порядку зобов’язують споживачів встановлювати блоки дистанційної передачі даних або новий лічильник з такими блоками. Вартість комплексу робіт (отримання техумов, закупівля і встановлення обладнання тощо) у різних регіонах України коливається для побутових лічильників типу G4 від 25 тис до 42 тис грн. Називають навіть більші суми. В Україні експлуатується близько 80 тис комерційних вузлів обліку газу, з яких 80% обліковують газ до 10 тис. м3 за рік (близько 64 тис об’єктів). Ця схема має, вочевидь, ознаки корупційності.

-Так, оператори газорозподільчих мереж заробляють до 2,5 млрд грн. І керманичів не цікавить, що дрібний бізнесмен, у якого встановлений газовий котел потужністю 24 кВт (опалення квартири, офісу, перукарні), і який використовує 1500-2000 м3 газу в рік на опалення на суму 11000-15000 грн у рік, необхідно встановити обладнання за 42 тис грн. Математика проста: за ці кошти підприємець міг би сплачувати за спожитий газ до чотирьох років.

Експерти неодноразово зверталися і до Мінрегіон, і до НКРЕКП щодо перегляду одіозної постанови. Зокрема, скасувати, де мова про встановлення дистанційної передачі даних, та зобов’язати регулятора внести зміни, що відповідають Європейським вимогам, а саме зобов’язати Операторів встановлювати інтелектуальні системи за свої кошти з відшкодуванням їх в тарифі під контролем НКРЕКП. Також потрібно законодавчо прийняти рішення про передачу всіх комерційних вузлів обліку газу, в тому числі побутових на баланс/у користування Операторам ГРМ.