26 April 2024, 14:05 Житомир: °C
Дмитро Давидов
Електрик, економіст, вчитель, соціальний працівний і просто людина, якій не все одно.

Хресний хід на 1030 (поки без фоток - житомирінфо глючить)

Цієї неділі (12.08.2018) у нашому місті відбувся хресний хід приурочений до 1030 річниці хрещення Русі. У ході взяли участь всі християнські конфесії міста. Священики, служителі, віряни пройшли центральними вулицями Житомира, несучи в руках ікони, транспаранти, разом звершуючи молитви та проголошуючи і стверджуючи Слово Боже про те, що Ісус Христос є Спаситель, що у Христі перемога, що Україна це християнська держава, що родина (мати (жінка), батько (чоловік) і діти) є основною цінністю і основою держави.

Хід почався з вулиці Кафедральної (за будинком правосуддя), колона пройшла вулицею Кафедральною, площею Соборною, вулицею Перемоги, вулицею старою Котовського, вулицею старою Щорса та Михайлівською, де на сцені і відбувалася надалі урочиста частина заходу.

Крокували дружно, великі і малі, старі і молоді, діти і, навіть, немовлята у візочках. Всі по святковому гарно вдягнені, із щирими посмішками на устах. Особливо мене вразили священики. Всі у святкових, блискучих, вишитих золотом одежах, які сяяли у яскравих променях сонця. Авангард процесії складали дві колони священників з іконами попереду. Далі йшли предстоятелі церков, далі віряни і учасники ходу. Важко оцінити точну кількість людей, але, як на мене, було не менше 2 тисяч. Сама процесія розтягнулася на кілька сотень метрів. Поліція забезпечувала безперешкодний ходу, зупиняючи рух транспорту. Але незручності водіям доводилося терпіти не довго – рухались досить швидко. Громадяни та гості міста також були вражені подією і часто-густо фільмували ходу мобілками. Такий масштабний хід я побачив вперше.

Свято на майдані почалося зі слова священників, молитов та поздоровлень. Святі отці нагадали, що Церква – то є тіло Христове, і їй належить духовна влада на землі, про те, що саме нам зараз нести цю естафетну палочку свідчення про Христове спасіння, яку нам передали перші християни.

Був на святі і представник з Міськради.

Доброю традицією стало влаштування особливих розваг для дітей. Ця частина свята почалася після офіційної частини на сцені. Так, волонтери з церков та громадських організацій проводили конкурси з смачними призами, розмальовували дітям обличчя, «Королівськи рятівники» влаштували повітряну переправу, «путанку» та міні хокей. Також тітонька Світлана керувала лижними перегонами (ця розвага близька мені, адже я колись проводив такі перегони та долучився до створення самих лиж:), Дмитро проводив конкурс на координацію з кульками, були також батути, столики де дітки могли попрацювати руками, розфарбувати малюночки та інше. Особливо запам’яталися молитовні палатки, куди люди могли звернутися задля молитви за якісь нужди. Адже Ісус Христос відповідав на нужди людей і так само слід чинити тим, хто називається його учнями і послідовниками. Бо Бог живий і відповідає на молитви і багато може посилена молитва праведних. У іншому наметі відбувалося ручне переписування Біблії а поряд роздавалося Святе Письмо.

Було багато ролерів, скейтерів, хлопців та дівчат на байках, інколи з’являлися представники неформальної молоді.

В цей час на сцені виступали творчі колективи – представники різних церков. Звучали співи на славу Божу, відбувалися вражаючі своєю красою та витонченістю танці, спортклуб «Михайлівський» показав як можна постояти за себе та як вони борються та завойовують нагороди. На спеціальному маті, який хлопці принесли та склали з «пазлів» перед сценою відбувалися справжні бої (ніхто не постраждав :) ).

День був досить спекотний та надзвичайно насичений. Багато людей страждали від спраги і потреба ця не залишилася не поміченою. Так, абсолютно безкоштовно та без реклами, гарний парубок Андрій наливав всім бажаючим у одноразові стаканчики чисту смачну воду з великих синіх бутилів. Зацікавившись, я дізнався, що це фінансується фірмою, яка видобуває воду із свердловини десь під Бердичевом. Честь і подяка фірмі «HeawenWater» та класному хлопцю Андрію – особисто.

В цілому, все було чудово. Вірю, що подібні духовні звершення є надзвичайно важливими для благоденства міста і країни в цілому. Вони стверджують і проголошують одвічні Божі цінності, дають сили, підносять віру і дарують надію на добре світле майбутнє.

Ймовірно, ми, хто бачив цей хід, стали очевидцями започаткування спільного загально церковного об’єднуючого духовного дійства, яке повинно стати щорічним.