28 March 2024, 16:41 Житомир: °C
Олександр Гнітецький
Експерт з просторового планування та управління ресурсами

Клуб Земельних Інтересів

Клуб Земельних Інтересів – місце консолідації кращих практик та професійного росту землевпорядників та архітекторів об’єднаних територіальних громад Житомирщини

Немає нічого неможливого та недосяжного, якщо є бажання та мотивація. Це я зрозумів ще працюючи начальником земельного відділу Новоборівської ОТГ, однієї з перших створених громад в Україні.

Команда та мотивація зробили своє, і вже за 2 роки роботи вдалося значно випередити інші громади регіону. По-перше – ми підвищили земельні надходження в бюджет ОТГ з 3,2 млн. грн до 4,5 млн. грн. По-друге – ми були перші, хто отримав у власність земельну ділянку в межах селища з комунальної власності територіальних громад області в комунальну власність Новоборівської ОТГ, площею 4,4 га. для подальшої передачі її учасникам АТО громади, для індивідуального житлового будівництва. І по-третє – ми подолали супротив Держгеокадастру та отримати наказ на розширення існуючого кладовища, що протягом двох років до цього не вдавалося.

За два роки наш відділ отримав безцінний досвід роботи, який сьогодні допомагає мені організовувати навчання для землевпорядників та архітекторів ОТГ Житомирщині у складі прогресивної команди Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного «Програмою U-LEADз Європою» та Мінрегіоном. Сьогодні ми ставимо за мету створювати умови для професійного зросту колег землевпорядників та архітекторів області. І чудово, що за підтримки «Програми U-LEADз Європою» це стало можливим на такому високому рівні.

Важливим було створити справжній простір, де спеціалісти могли б розповісти про свої успіхи, отримати відповіді на питання, що виникають у роботі та створити атмосферу конкуренції, щоб стимулювали колег до розвитку. Таким чином виникла ідея створення Клубу Земельних Інтересів.

Формат Клубу передбачає максимальну залученість учасників до процесу навчання та дискусій. Навіть фахівці із найменших громад мають можливість презентувати свій досвід та пропонувати теми для дискусій. Захід традиційно триває два дні і працюємо по 8 годин. Спікери мають 45 хвилин для доповіді, а учасники мають 15 хвилин для обговорення. Такий формат ми напрацювали у процесі роботи клубу і сьогодні ми відкриті до змін та пропозицій, адже така гнучкість є основою для зростання.


Клуб проводимо щоквартально і вже двічі ми збирали нашу команду. На цих зустрічах розглянули більше 30 питань, землевпорядники презентували та обговорили десятки практичних кейсів, застосувавши які, можна підвищити надходження в громаді та збільшити власну ефективність.

Ключові питання, які обговорюємо у Клубі

-виготовлення генерального плану та плану зонування;

-отримання доступу до реєстру нерухомості;

-процедура укладання договорів оренди щодо неуспадкованих паїв;

-проведення аукціонів;

-порядок встановлення МАФів;

-проблемні питання, що виникають у процесі передачі державних земель с/г призначення (господарські двори, заліснені ділянки, лісозахисні смуги);

-організація робочого процесу, таймменеджмент;

-використання спеціалізованого програмного забезпечення Digitals, безкоштовні навчання в даній програмі;

-застосування попередніх договорів оренди;

-процедура стягнення збитків з «недобросовісних землекористувачів»;

-ефективний моніторинг земельних надходжень.

Наш головний принцип: зробив щось успішне — поділися з колегами, а якщо щось не вдалося — застережи інших. Такий метод дає практичні результати. Так спеціалістами Ушомирської ОТГ після першого засідання була проведена робота щодо укладання договорів неуспадкованих паїв, про що говорили на першому засіданні Клубу. Результат – 580 договорів оренди загальною площею 1081 га, що поповнить бюджет громади на понад пів мільйона гривень. Нещодавно було детально розглянуто механізм укладання попередніх договорів оренди і Семенівська ОТГ вже впроваджує набуті знання.


Процес децентралізації відкриває нові можливості громад, як у сфері повноважень так і їх забезпеченні фінансуванням. Разом з тим, підвищується відповідальність, зростає навантаження та обсяг роботи. Саме тому спеціалістам необхідна фахова підтримка, доступ до передового досвіду та майданчики для професійного зростання. Клуб Земельних Інтересів і є тим місцем, де землевпорядники та архітектори Житомирщини можуть знайти і досвід, і поради, і нові знання.

До зустрічі у вересні на третьому засіданні Клубу Земельних Інтересів. Більше інформації можна знайти на офіційній FB сторінці та на сайті Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Відео згадки з проведення Першого та Другого засідання Клубу Земельних Інтересів.