24 April 2024, 12:26 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У новий навчальний рік Житомирський район увійшов з новоствореним інклюзивним простором
3 вересня одразу в двох гімназіях Житомирського району свято Першого дзвоника супроводжувалося відкриттям сучасних навчальних об’єктів, що облаштовані у рамках створення у районі нового інклюзивного простору. У Новогуйвинській гімназії віднині разом із раніше відкритими медіатекою та ресурсною кімнатою запрацював і районний Інклюзивно-ресурсний центр, а в Озерненській гімназії було урочисто відкрито медіатеку.

На урочистості до навчальних закладів завітали голова райдержадміністрації Сергій Микитюк, голова районної ради Сергій Крутій, голова Станишівської сільської ради ОТГ Юрій Матвійчук, начальник районного відділу освіти Світлана Давиденко, депутат районної ради Тетяна Парфентієва, представники засобів масової інформації.

Нагадаємо, що у квітні 2017 року під час робочого візиту в Житомирську область дружина Президента Марина Порошенко разом з головою Житомирської облдержадміністрації Ігорем Гундичем підписали меморандум про включення Житомирської області до експериментального проекту з інклюзивної освіти.

Наразі у Житомирському районі на базі Новогуйвинської гімназії завершені роботи з облаштування інклюзивного простору, що включає в себе медіатеку, ресурсну кімнату та інклюзивно-ресурсний центр.

Медіатека – це колекція нових сучасних носіїв інформації, організований доступ до світових інформаційних ресурсів у мережі Інтернет, комфортне середовище, яке сприяє розвитку самопізнання та допитливості. Середня вартість однієї медіатеки складає більше 400 тисяч гривень.

Ресурсна кімната – додатковий інструмент для адаптації психологічного та фізичного здоров’я дітей з особливими освітніми потребами, який стане гарним помічником для успішного впровадження інклюзивного навчання, адже вона дозволяє емоційно розвантажити дитину, зняти нервове збудження, знизити рівень агресії, тривожності, активізувати мозкову діяльність, займатися зі спеціалістом в індивідуальному порядку.

Інклюзивно-ресурснийцентр – це установа, яка забезпечуватиме права дітей із особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років у частині здобуття ними дошкільної та загальної середньої освіти (включаючи й професійно-технічну) через оцінку розвитку дитини, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення кваліфікованого супроводження. Центр створено на 7 тисяч дітей району віком до 18 років. Рішення про створення ІРЦ на базі Новогуйвинської гімназії було прийнято на сесії районної ради у листопаді 2017 року, а його статут зареєстровано у січні 2018 року.

На проведення ремонтних робіт приміщення центру, забезпечення меблями, технікою, придбання наочності, дидактичного та роздаткового матеріалу з районного, обласного бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад Житомирського району вже спрямовано більше мільйона гривень.

Медіатека та ресурсна кімната тут облаштовані за підтримки гранту проектів Програми розвитку ООН в Україні «Швидке реагування» та за безпосередньої участі начальника обласного управління освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації Лариси Шевчук.

Для облаштування медіатеки в Озерненській гімназії з районного бюджету виділені кошти у сумі 250 тис. грн., 180 тис. грн. співфінансування виділила область, більше 80 тис. грн. – кошти освітньої субвенції. Для медіатеки придбано комп’ютерну техніку на суму 94 тис. грн.

Інтерактивний простір для дітей передбачає, що діти тут зможуть знаходити нових друзів, спілкуватися з ними і навчатися не лише за підручниками, а й з використанням сучасних методів - комп'ютера та Інтернету. Тут легко отримати інформацію, роздрукувати її на принтері, або ж знайти у комп’ютері. Відпрацювати проект, домашнє завдання за допомогою мультимедійної дошки, підготувати презентацію. Усе це дає можливість творчо розвиватись та спілкуватись.