29 March 2024, 16:03 Житомир: °C
Олександр Гнітецький
Експерт з просторового планування та управління ресурсами

Аукціони на мільйони

15 березня 2018 року Овруцька ОТГ на аукціоні продала земельну ділянку комунальної власності, площею 3,9997 га (землі промисловості, КН 18242101100:01:007:0016) за 2 161 997,84 гривень. Стартова ціна лоту була нижчою - 2 059 045,56 гривень, проте в результаті конкуренції між учасниками земельних торгів вартість дещо зросла.

Проведення аукціонів для ОТГ - є одним з інструментів, який дозволяє підвищити земельні надходження, стимулює створення нових робочих місць - загалом підвищує економічну активність в громаді.

Але, нажаль, дуже мало громад використовують цей інструмент, хоча законодавчо він з'явився ще у 2012 році. Однією з головних проблем незначної кількості аукціонів в ОТГ є відсутність досвіду у спеціалістів громади.

Саме тому, варто більше розповісти про успіх Овруцької ОТГ та детально розглянути процедуру проведення аукціонів. Для проведення успішного аукціону необхідними є 3 складові - організатор земельних торгів (ОТГ), виконавець земельних торгів (ліцитатор), учасники земельних торгів (фізичні та юридичні особи).

Є дві принципові речі, які визначають перебіг подій щодо аукціонів:

  1. Хто ініціатор?
  2. Вміння/бажання спеціалістів ОТГ.
Саме тим особлива історія успіху Овруцької ОТГ, що ініціатором аукціону були саме спеціалісти ОТГ. Ділянка вже була сформована та пустувала. Чимало сил було прикладено та пропозицій надіслано потенційним інвесторам, але всі зусилля окупилися. Громада не лише отримала додаткові 2 млн.грн, але й отримуватиме сплату за дану ділянку в майбутньому. Новий власник планує побудувати на земельній ділянці сонячні електростанції та створити 1-3 робочих місць для обслуговування системи.

Що ж стосується вміння/бажання спеціалістів Овруцької ОТГ, все й так зрозуміло. Всім бажаючим повторити цей успіх пропоную розглянути спрощену послідовність організації аукціону.

Що необхідно громаді?

Підготувати рішення у якому обов'язково зазначається:
  1. Перелік земельних ділянок або прав на них, які виставляються на аукціон окремими лотами (Що таке лоти та як їх формувати трішки нижче).
  2. Стартова ціна лотів.
  3. Строк та інші умови користування земельною ділянкою у разі набуття права користування земельною ділянкою на земельних торгах.
  4. Особа, уповноважена організатором земельних торгів на укладення договору купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки, яка або право на яку виставляється на земельні торги. (Простими словами визначити ліцитатора).

  • Під "Сформувати лоти" розуміється:
  1. виготовити, погодити та затвердити проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок.
  2. Провести державну реєстрацію земельних ділянок.
  3. Провести державну реєстрацію речових прав на земельні ділянки.
  4. Отримати витяги про нормативну грошову оцінку земельних ділянок.
  5. Провести експерту грошову оцінку в разі продажу ділянок.
  6. Замовити агрохімічні паспорти (для ділянок с/г призначення, що особливо актуально враховуючи процес передачі земель громадам).
Зразки рішень доступні за посиланням (зразки рішень підготувала начальник відділу регулювання земельних відносин Олевської ОТГ Козловець Анна).

Цікаво. Більшість виконавців земельних торгів готові взяти на себе фінансові витрати по формуванню лотів, затрати ж закладають в майбутню вартість ділянки. В такому випадку частка роботи ОТГ скорочується та економляться бюджетні кошти. Закон таку можливість передбачає.

  • Укласти договір з виконавцем земельних торгів.
    1. Протягом 10-ти робочих днів з підписання передати документи та матеріали на лоти.

Виконавець земельних торгів:

  • Розміщує оголошення про проведення торгів з вичерпною інформацію, що передбачена п.4 ст.137 ЗКУ.
  • Не раніше 30 днів, але не пізніше 90 днів з дня розміщення проводить земельні торги. 3. Реєструють учасників та проводять земельні торги, оголошують переможців.

Учасники земельних торгів:

  • Не пізніше 3 робочих днів від дня проведення торгів подає заяву, яка містить інформацію зазначену у п.7 ст.137 ЗКУ.
  • Приймають участь в торгах, сплачують внески.

Зазначена схема спрощена, і орієнтована на спеціалістів-землевпорядників ОТГ. Більш детально можна ознайомитися самостійно. (Закон України №5077-17 від 05.07.2012 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо порядку проведення земельних торгів у формі аукціону").

На завершення.

Чудово, що громади отримують у власність землі с/г призначення державної власності. Протягом червня місяця в Україні Держгеокадастрами було укладено договорів оренди на 286 ділянок. В Житомирській області - 0. Впевнений, що активність громад, коли дана земля буде комунальна, усіх приємно здивує.