19 March 2024, 10:33 Житомир: °C
Нінель Зубкова
Головний лікар приватної клініки Нікамед, лікар акушер-гінеколог

Ерозія шийки матки то є «норма» чи «хвороба»?

Діагноз, який найчастіше чує молода жінка на прийомі у лікаря-гінеколога це – ерозія шийки матки. До всіх слів ще й додається фото на екрані монітора зі страшними червоними виразками. Спокій втрачено. В інтернеті ми мимоволі починаємо шукати інформацію про цю страшну хворобу.
Що робити? Перш за все заспокоїтись. В сучасній класифікації захворювань, діагнозу «ерозія шийки матки» не існує. Фахівець у сфері гінекології може сказати, що наявна дисгормональна ектопія циліндричного епітелію. Але з огляду на переклад з латини, це звичайне переміщення циліндричного епітелію з каналу шийки матки, де він є фізіологічно і природно, на піхвову частину шийки матки. Саме тут існуєплаский епітелій. Він розташований на тій частині шийки матки, яка контактує з зовнішнім середовищем. Він має бути, як та бруківка (по якій багато ходять та їздять) міцною та стійкою. Саме таким він і є. А от в каналі шийки матки, де затишно і тепло мешкає циліндричний епітелій, який виглядає, як грона винограду.

Якщо поглянути на шийку матки дівчинки, в 10 років, то її на половину буде займати саме циліндричний епітелій і це буде абсолютною нормою. З настанням періоду статевого дозрівання під впливом жіночих гормонів відбуваються зміни на шийці матки і на місці циліндричного епітелію формується перехідний епітелій. Але невелика ділянка циліндричного епітелію залишається на шийці, навколо зовнішнього отвору шийки матки. І доки дівчині не виповниться 23 роки, це буде вважатися фізіологічною нормою.

Існують ситуації, коли гормональний стан порушується і перетворення відбуваються повільно. А якщо до всіх змін долучається запалення, шансів на повне перетворення залишаться дуже мало.

Отже, до 23 років дисгормональні зміни на шийці матки потребують спостереження фахівця. В разі діагностики запалення обов’язковим є курс лікування.

Після настання статевої зрілості або пологів до змін на шийці матки додаються розриви, тріщини та процеси перетворення епітелію з циліндричного в плаский. Цей стан діагностується як ектропіон шийки матки, а зрозумілою мовою «виворіт слизової шийки матки». Організм намагається вирішити свої проблеми самотужки, формуючи новий епітелій. В багатьох випадках йому повністю вдається завершити цей процес.

Але що робити, коли цей процес не йде в бажаному напрямку? Інфекції в першу чергу сповільнюють та блокують процес перетворення. Більшість молодих жінок в певний період часу інфікуються вірусом папіломи людини (ВПЛ). При наявності хронічного запального процесу на шийці матки, можливий негативний вплив ВПЛ підсилюється. Але переродження ерозії шийки матки в рак не є обов’язковим за цим сценарієм. Ця ситуація потребує обов’язкового спостереження лікаря-гінеколога.

Як лікувати ерозію шийки матки?

У кожній окремій ситуації, для кожної молодої жінки, дівчини потрібно підбирати індивідуальну програму лікування. До будь-яких методів лікування, особливо в молодому віці лікар повинен ставитися дуже обережно та виважено.

Існують ситуації коли потрібні радикальні методи лікування, тому що існує загроза розвитку онкологічного процесу.

Головним завданням кожної жінки є піклування про своє здоров’я.Регулярно, 1 раз на рік слід відвідувати лікаря-гінеколога та проходити фахове обстеження.

Висококваліфіковані лікарі клініки НІКАМЕД готові завжди надати фахову консультацію у сфері гінекології та допомогти у вирішенні всіх проблем!

ЗРОБІТЬ ПЕРШИЙ КРОК НА ЗУСТРІЧ ЗДОРОВ’Ю!

Один дзвінок, один візит до лікарі і ви вже поза зоною ризику!