19 March 2024, 08:25 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі відбулося засідання Ради регіонального розвитку

27 грудня у великій залі засідань районної ради під керівництвом голови райдержадміністрації Сергія Микитюка відбулося засідання Ради регіонального розвитку в Житомирському районі.

Нагадаємо, що на доручення голови ОДА Ігоря Гундича такі засідання наразі проводять в кожному районі Житомирщини.

Участь у засіданні взяли голова районної ради Сергій Крутій, заступник голови РДА Микола Козарчук, керівник апарату РДА Олена Гречко, директор Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Василь Невмержицький, депутати обласної ради Руслан Павлюк та Тарас Собко, голови ОТГ, голови селищної та сільських рад, керівники структурних підрозділів РДА, депутати районної ради, керівники державних та приватних установ, підприємств та організацій, керівники загальноосвітніх навчальних закладів району, керівники правоохоронних органів, почесні громадяни району, представники громадськості та ЗМІ.

У ході засідання було підведено підсумки впровадження реформи децентралізації в районі за період 2016-2018 років та окреслено перспективи його розвитку на 2019-2021 роки. З ґрунтовною доповіддю з цих питань виступив голова райдержадміністрації, який підкреслив визначальну роль у сучасному розвиткові територій на місцях саме реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади.

С. Микитюк розповів про новий етап децентралізації та основні завдання подальшого реформування на період до 2020 року.

«Реформу децентралізації та адміністративно-територіальну реформу намагалися впровадити у 2004-2005 роках. Були спроби реформування і в інші роки, але безрезультатно», - зазначив голова РДА. – «Саме Президент України Петро Порошенко зумів об’єднати зусилля виконавчої, законодавчої влади і органів місцевого самоврядування усіх рівнів та, в умовах неоголошеної війни, розпочати й успішно реалізувати реформу децентралізації». При цьому, завдяки змінам у законодавстві, які спрямовані на реалізацію двох ключових реформ у Україні, та підтримки державою створених ОТГ громади отримали додаткові фінансові ресурси та можливість самостійно вирішувати пріоритетність у розвитку місцевої території.

Із співдоповідями про позитивний досвід самоврядування в умовах процесів децентралізації та плани подальшого розвитку виступили голова Станишівської сільської ради ОТГ Юрій Матвійчук та голова Глибочицької сільської ради ОТГ Сергій Сокальський.

У свою чергу Василь Невмержицький детально змалював загальну картину децентралізаційних процесів, що відбуваються в рамках області та окремо зупинився на специфіці Житомирського району.

За результатами засідання напрацьовано ключові напрямки стратегічного розвитку району, які остаточно будуть сформульовані в лютому 2019 року, після того, як керівники громад на місцях, провівши консультативну роботу з населенням, нададуть відповідні пропозиції.