19 April 2024, 05:18 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі проводиться обстеження населення пересувним флюорографом

Ситуація щодо поширення туберкульозу у Житомирському районі складна. Разом із тим, з 2008 року, коли було виявлено найбільшу кількість хворих на туберкульоз – 76 осіб, спостерігається тенденція до поступового зниження захворюваності з підйомами показника у 2010 та 2015 роках.

У 2018 році кількість вперше захворілих на туберкульоз осіб у порівнянні з попереднім роком зросла:виявлено 45 хворих(у 2017 - 33), показник захворюваності становить 64,2 на 100 тис. населення проти 46,8 на 100 тис. населення у 2017 році та незначно перевищує обласний за 2018 рік - 59,7 на 100 тис. населення.

Тривожна ситуація з поширенням туберкульозу у дітей. У 2018 році виявлено 9 випадків, з них у двох підлітків та у 7-ми дітей віком від 1,5 до 14 років (у 2017 році -3 дітей). Серед основних причин: безробіття, поширення ВІЛ-інфекції, міграція, шкідливі звички та пізнє звернення за медичною допомогою. Останній чинник суттєво впливає на поширення туберкульозу за рахунок збільшення інфікованих туберкульозною інфекцією осіб, особливо серед дитячого населення. Так протягом 2018 року виявлено одночасно захворювання на туберкульоз у декількох членів сім’ї у 3 родинах, серед яких 4 хворих на туберкульоз дітей, що контактували з хворими дорослими. Захворілих дітей виявлено під час обстеження контактних осіб.

Виявити туберкульоз органів дихання можливо декількома методами: під час флюоро- або рентгенографії, дослідження харкотиння або плеврального випоту, бронхоскопії, томографії органів грудної порожнини та інших більш специфічних методів. Але найперше – щоб пройти ці обстеження, необхідно звернутись до сімейного лікаря, який на підставі скарг та анамнезу запідозрить туберкульоз та скерує на обстеження.

Щоб перервати ланцюг поширення туберкульозної інфекції, необхідно слідкувати за власним здоров’ям: вчасно звертатись за медичною допомогою при симптомах кашлю, що триває більше 2 тижнів, тривалому підвищенні температури тіла, схудненні, рясному потовиділенні у другій половині доби, больових відчуттях у грудній клітині під час дихання та при кровохарканні; щорічно обстежуватись з проведенням флюорографіії органів грудної порожнини, особливо людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, бронхо-легеневої системи, з цукровим діабетом, ВІЛ-інфікованим, пацієнтам, що отримують гормональну терапію. Негайно потрібно обстежитись, якщо людина контактувала з хворим на туберкульоз або такий контакт був на протязі останніх 6-ти місяців.

Враховуючи ситуацію з поширення туберкульозу, адміністрація КНП «ЦРЛ» Житомирської районної ради виступила з ініціативою щодо проведення обстеження жителів Житомирського району пересувним флюорографом, орендованиму Пулинської ЦРЛ, з метою раннього виявлення туберкульозу у рамках виконання заходів Районної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки протягом лютого-квітня 2019 року.

У організації обстеження будуть активно залучені медичні працівникипервинної ланки КНП «ЦПМСД» Житомирської районної ради, згідно сумісного наказу «Про проведення флюорографічного обстеження населення району пересувним флюорографом».

Розпочнеться обстеження на території Троянівської лікарської дільниці, де виявлено найбільшу кількість хворих, з послідуючим маршрутом до Сінгурівської, Коднянської, Озерненської, Новогуйвинської та інших дільниць згідно графіку. Про дату обстеження можна дізнатись у свого сімейного лікаря або іншого медичного працівника медичного закладу у відповідному населеному пункті.