26 April 2024, 03:46 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі на базі КНП «Центральна районна лікарня» запущено у дію комп’ютерний томограф

18 квітня у приміщенні комунального некомерційного підприємства «Центральна районна лікарня» відбулася церемонія офіційного відкриття нового структурного підрозділу та запущено у дію довгоочікуваний комунальний комп’ютерний томограф.

Участь у заході взяли голова облдержадміністрації Ігор Гундич, начальник обласного управління охорони здоров’я Микола Суслик, голова райдержадміністрації Сергій Микитюк, голова районної ради Сергій Крутій, Станишівський сільський голова Юрій Матвійчук, депутати обласної та районної рад.

Як повідомлялося раніше, 14 грудня 2018 року до КНП «Центральна районна лікарня» був доставлений комп’ютерний томограф з метою модернізації матеріально-технічної бази лікувального закладу для забезпечення діагностичного процесу високотехнологічним та сучасним видом обстеження та надання якісної медичної допомоги.

Рішення про придбання томографа було прийнято в січні 2018 року на нараді в районній лікарні за участі голови РДА Сергія Микитюка, голови районної ради Сергія Крутія та начальника обласного управління охорони здоров’я Миколи Суслика.

14 травня 2018 року, після розгляду звернення головного лікаря медичної установи, на загальних зборах працівників апарату райдержадміністрації було вирішено підтримати проект придбання дороговартісного обладнання. Тоді було прийнято одностайне рішення щодо перерахування одноденного заробітку для акумулювання коштів на придбання томографа. Тоді ж до ініціативи долучився й виконавчий апарат Житомирської районної ради. Подібні рішення прийняті колективами більшості структурних підрозділів адміністрації, багатьох установ та організацій, бізнесових структур району.

Це перший в області такий апарат, придбаний для потреб районної лікарні. Виробник томографа Astelion TSX – 034А – компанія CANON MEDICAL SYSTEMS, Японія. Загалом вартість придбання складає 12,7 млн грн.

Найбільше коштів на реалізацію проекту виділено з районного бюджету, сільськими радами ОТГ (Станишівська, Оліївська та Глибочицька). Значні кошти перераховано бізнесом та підприємцями. Надійшло й фінансування з обласного бюджету.

Придбання томографа для КНП «ЦРЛ» дасть змогу забезпечити ранню діагностику захворювань та оперативне лікування мешканців району. Використання даного обладнання дозволить покращити лікувально-діагностичний процес, пришвидшити діагностику у нетранспортабельних хворих з невідкладними станами, провести максимальний обсяг досліджень при підозрі на онкопатологію, туберкульоз, цереброваскулярні захворювання, хвороби опорно-рухового апарату тощо.

Проект став одним із заходів в рамках процесу виведення лікарні на рівень кращої в області. Наразі тут триває ремонт. У тому числі й палат для пацієнтів, де у перспективі має бути по 2-4 ліжка. В лікарню закуповується сучасне обладнання.

За 2017-2018 роки на капітальний ремонт ЦРЛ та закупівлю медичного обладнання було виділено та освоєно 14 млн грн. Тут працюють фахові спеціалісти. У 2017 році в ЦРЛ придбано колоноскоп, апарат штучної вентиляції легень, пральне та комп’ютерне обладнання, аналізатор біохімічний автоматичний, система ультразвукова діагностична, фіброгастроскоп, апарат лазерний скануючий двоканальний, автомобіль, парафінонагрівач тощо. У 2018 році придбано уретерореноскоп жорсткий, камеру Панмед-1С, вимірювач артеріального тиску, євродозатори та ін.

Наразі розроблено проект з термосанації приміщення установи.