29 March 2024, 09:01 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі планують реалізувати проект з придбання мамографа для КНП «Центральна районна лікарня»​

Рак молочної залози займає перше місце серед онкологічної захворюваності жінок і супроводжується високою летальністю. За даними Національного канцер-реєстру, на рак молочної залози в 2018 році хворіло 14514 жінок, померло 5685. Захворюваність серед українок складає 40,3 випадки на 100 тис населення, смертність 15,8 на 100 тис.

У Житомирській області в минулому році зареєстровано 456 випадків раку молочної залози, померло 159 жінок, захворюваність 37 випадків на 100 тис населення, смертність 12,8 на 100 тис.

Майже кожна п'ята жінка, якій встановлено діагноз раку молочної залози помирає упродовж року. Головна причина смерті - відсутність ранньої діагностики. Встановлений в першій стадії діагноз в 96 % випадків виліковний.

Сучасна наука вважає, що від моменту мутації одної ракової клітинки в молочній залозі до пухлини в 1 см може пройти від 2 до 7 років. Методом пальпації можливо виявити пухлину більше 1см. За допомогою мамографії виявляються пухлини з 5 мм, саме тому мамографія є золотим стандартом в діагностиці раку молочної залози.

Ультразвук може бути допоміжним методом, але ранні стадії раку не діагностує. Тому тільки за допомогою мамографічного скринінгу усіх жінок після 40 років (при показах і молодших жінок) з інтервалом 1-2 роки можна покращити діагностику цього захворювання на ранніх стадіях.

В країнах Європи показники захворюваності на рак молочної залози досить високі (як і в усіх розвинутих країнах), але показник смертності постійно знижується за рахунок ранньої діагностики та кваліфікованого лікування. Впровадження мамографічного скринінгу у них знизило смертність на 20 %.

В Житомирському районі 36 тис жіночого населення, з них майже 20 тис - жінки старші 40 років, що складають групу ризику на захворювання раком молочної залози.

Саме тому керівництво райдержадміністрації та районної ради разом із адміністрацією КНП «Центральна районна лікарня» ініціюють придбання для медичної установи мамографа. Наразі вже проведено відповідну нараду, у ході якої визначено попередній план здійснення цього задуму. Реалізація проекту дасть змогу суттєво знизити смертність від раку молочної залози завдяки запровадженню сучасної діагностики.

Загалом на проект необхідно акумулювати кошти у сумі від 4 до 8 млн грн (в залежності від виробника). Планується залучення коштів з різних джерел.

Це не перший проект із закупівлі дороговартісного обладнання для районної лікарні. Нещодавно було успішно завершено проект із придбання для установи комп’ютерного томографа. Закуповується й інше медичне обладнання. Усі ці заходи спрямовані на виведення КНП «ЦРЛ» на рівень однієї з кращих в області.