28 March 2024, 17:00 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

Працівники міських бібліотек здійснили подорож до «Музею кохання»

З березня по червень тривають заходи з нагоди відзначення 220-річчя видатного французького письменника Оноре де Бальзака, до переліку яких Централізована бібліотечна система м.Житомира зробила свій внесок. Інформаційні літературні повідомлення, які здійснюють бібліотекарі закладу перед початком навчальних і освітніх заходів у філіях ЦБС були присвячені життю і творчості видатного письменника. Відповідно до вікової категорії читачів у бібліотеках відбувалися круглі столи, книжкові виставки, присвячені літературному спадку Оноре де Бальзака.

Цими днями силами фахівців бібліотечної системи та членів танцювального клубу «Ретро» Університету для людей поважного віку,що діє при Центральній міській бібліотеці ім..В.Земляка, було організовано яскравий захід, присвячений пам’яті великого письменника. Було здійснено виїзд до літературно-меморіального музею Оноре де Бальзака у с.Верхівня Ружинського району.

У бальному вбранні під звуки старовинного вальсу, який лунав тут у дні перебування творця «Людської комедії» і господарки верхівнянської садиби Евеліни Ганської, кружляли пари учасників танцювального колективу «Ретро». У виконанні учасників свята, під час літературного інсценування на зеленій алеї верхівнянського парку звучали слова з листів геніального французького письменника іпольській красуні. У цьому листуванні, яке тривало 17 років, - історія неймовірного кохання, яке увійшло до скарбниці життєпису видатних людей сівту. Нагорода самодіяльним акторам – оплески вдячних і зацікавлених глядачів.

«Поїздка працівників житомирської міської бібліотечної системи та її читацького активу, учасників танцювального колективу «Ретро» до духовних скарбниць нашого краю – музею-садиби, пов’язаної з подружжям Бальзак-Ганська виявилось надзвичайно плідною і поглибила розуміння філософської і культурної спадщини великого французького письменника», - зазначила директор ЦБС Лариса Харчук.

Цьому сприяли кваліфіковані розповіді завідуючої музеєм О.В.Махині, екскурсовода Н.В.Кушим.

А шанобливе ставлення керівництва Верхівнянської філії Житомирського агротехнічного коледжу, який знаходиться у верхівнянській садибі, його директора О.О.Дмитренка, викладачів і студентів закладу до історії свого краю, його культурного надбання, сприяли тому, що приміщення палацу, дивовижний парк доглянуті і охайні.

Маєток Ганських у селі Верхівня Ружинського району занесений до реєстру національних святинь України.

Це справжній музей кохання.