19 March 2024, 12:45 Житомир: °C
Люба Володимир
Шаховий тренер Chess school "Тріумф" Житомир

ШАХИ в навчанні чи НАВЧАННЯ в шахах

В багатьох школах Житомира є урок шахів, але для чого нам це потрібно? Спробуємо розібратись...

Шахи — найкраща настільна гра з усіх можливих настільних ігор, які можна запропонувати дітям. Про користь шахів сказано дуже багато, і не хочеться ходити по колу й повторювати, лише про найголовніше.
Шахи розвивають пам'ять, логічне мислення, виховують посидючість. Дитина вчиться діяти в межах певної площини - квадрат (шахівниця). Шахові задачі - це перші математичні задачі в житті дітей. Граючи в шахи дитина думає!

Щоб навчатись шахам, не потрібно мати особливі фізичні здібності, наприклад, не треба чекати щоб дитина підросла, або доки її тіло не розвинеться до необхідного ступеня! Тим шахи і хороші, що в них можна грати і в ранньому дитинстві, і в пізній старості!

Чи потрібні шахи в школі?
Так!
В багатьох школах України вже введені факультативи з шахів для початкових класів. І цього достатньо. Змушувати усіх грати в шахи не варто.

Найголовніше, щоб шахи не стали нудним і непотрібним уроком. Зі свого тренерського досвіду знаю, як важко працювати з дітьми 4-7 років. Та водночас з малими дітьми дуже цікаво!

Що потрібно для шахів в школі?

Хороші педагоги! Ті, які люблять дітей та шахи. Головна чеснота педагога, тренера і батьків - це терпіння! Всі діти різні - за віком, по темпераменту, у всіх різні здібності, всі вони по-своєму унікальні. Та з іншої сторони, дуже багато схожих ситуацій в житті дітей повторюються і досвідчений педагог повинен все вирішити.

Якими мають бути шахи в школі?
Цікавими! Захоплюючими! Шахи багатогранні! Дитина грає, вирішує задачі, дивиться цікаві партії!

Шахи потрібно "органічно вписати" в життя учнів. Ключове завдання - давати дітям поштовх до пізнання нового!

Грайте в шахи! І будьте розумними!