26 April 2024, 13:32 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

Фарби Азербайджану в культурній палітрі житомирської осені

В Житомирі пройшли Дні культури Азербайджану в Житомирі, присвячені, 28-ій річниці Незалежності Республіки Азербайджан. І це була особлива фарба в палітрі житомирської культурної осені – глибока, співуча, досі незнана. Така, що відкрила нам дивовижні таємниці древнього музичного мистецтва Азербайджану, поетичного філософського слова, любовної лірики.

Відкриваючи цей мистецький захід, голова обласного представництва ГО «Об'єднана діаспора азербайджанців України” Радж Гасімов сказав: «Зберігаючи в серці святу любов до своєї Батьківщини, сонячного Азербайджану,який подарував світові унікальну літературу, мистецтво, музичну культуру,- маємо у душі величезну вдячність до української землі і її людей. Тут ми знайшли свій другий дім,свою другу Батьківщину. І у цей урочистий день хочемо висловити глибоку повагу і вдячність керівництву області і міста Житомира, усім жителям поліського краю, за те, що азербайджанські родини мають можливість на цій землі повноцінно жити і розвиватися. Хочемо запевнити,що азербайджанська діаспора докладе всі свої уміння й таланти до процесу розбудови української держави, яка стала для нас другою Батьківщиною. Дякуємо за дружбу і тепло сердець.»

Зі сцени Дому української культури, де відбувалися заходи, звучала академічна класична азербайджанська музика, зразки ашугських наспівів, які внесені до списку нематеріального культурного спадку ЮНЕСКО, національна фольклорна музика терекеме тощо. Цікаво, що цю музичну програму, яка стала талановитою сторінкою у програмі всіх заходів, спеціально підготували у рамках співпраці, викладачі Житомирського музичного училища ім.В.С.Косенка - Юлія Глозман (фортепіано), Лауреат Всеукраїнських і Міжнародного конкурсів Євгенія Гінтовт (вокал), а також студенти-третьокурсники закладу - Мирослав Василюк та Вероніка Скольбуденко. Блискучі виступи житомирських музикантів викликали бурхливі овації вдячної публіки.

5dd29af4c3df0.jpg

5dd29b0529141.jpg

Програма Днів культури Азербайджану в Житомирі представила до уваги глядачів літературно-музичну композицію «Поетична доля двох легенд – Шевченка і Насімі», подарувала можливість взяти участь у майстер-класі з орнаментального декоративного азербайджанського розпису ( художня студія з Ольгою Швець, що діє при Центральній міській бібліотеці ім.В.Земляка), а також можливысть познайомитись з роботами переможців конкурсу дитячого малюнка «Салам, Азербайджан» (ЗОШ №23).

І як дар любові до своїх слухачів відбувся вечір-спогад «Муслім Магомаєв. Любов моя – Мелодія». Прозвучали пісні видатного сина азербайджанського народу, улюбленця мільйонів Мусліма Магомаєва. І це справді був апофеоз щирої любові, душевної відкритості світові і можливість згадати безсмертні слова про любов співака, якого називали золотим голосом епохи. Ї радість від зустрічі з творчістю знаменитого Орфея подарував житомирянам талановитий колектив у складі співаків Вячеслава Жили і Катерини Колосовської та Світлана Ющенко (художнє слово).

5dd29bb80d8a7.jpg

Знайомство з дивовижним культурним скарбом Республіки Азербайджан відбулося. І ми стали багатшими ще на одну зустріч з прекрасним. Завдяки спільній роботі обласного представництва ГО «Об'єднана діаспора азербайджанців України”, КЗ «Централізована бібліотечна система» ЖМР, Дому української культури, які цю зустріч нам подарували.

5dd298a117f83.jpg