28 March 2024, 15:40 Житомир: °C
Наталія Сітченко
Журналістка

​Довготерпеливий сильніший за хороброго

Ця дата – Міжнародний день толерантності - має нагадати нам, що різноманіття думок, переконань і стилів життя скоріше є цінним даром, ніж загрозою. Не будемо зайве доводити, очевидне - важливість цих понять в сучасному світі зростає. Але терпимість, толерантність, які мають панувати в суспільстві, починається зі світу дитячого, де ці чесноти також мають домінувати. Тому бібліотекарі Централізованої бібліотечної системи м.Житомира не могли оминути цю дату у календарі своїх заходів.

Головний бібліотекар філіалу №11 ЦБС, що знаходиться по вул. Клосовського, 10, завітала до учнів 4 класу ЗОШ-27. Анімаційний фільм про історію стосунків важко хворого хлопичка і дівчинки, яка прагнула допомогти йому у дитячих забавах, схвилювала дітей і викликала жваве обговорення. Школярі говорили про доброту і повагу один до одного, наводили приклади з власного досвіду, коли ці риси характеру допомогли їм не спричиняти конфлікт, а дійти згоди. Вони почули, що ж означає поняття толерантність і зрозуміли, що довготерпеливий сильніший за хороброго, а той, хто вміє опановувати себе, сильніший за войовничого, хто підкорює країни.

Дітям було запропоновано цікаве тестування, в якому треба було дати відповідь на питання - що таке доброта і толерантність, а також знайомство літературою з цієї тематики, яку рекомендує своїм читачам бібліотека.

«Взаємна нетерпимість і культурний егоїзм проникають у сім’ю і школу, - каже директор Централізованої бібліотечної системи Лариса Харчук. - Тому разом з освітянами шукаємо ефективні механізми виховання дітей у дусі толерантності»,

Заходи, присвячені Дню толерантності пройшли у бібліотеках-філіалах №4 та №10.