19 April 2024, 17:04 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

​У Житомирському районі працюють над придбанням обладнання для раннього діагностування захворювань на рак молочної залози

Ще у вересні цього року адміністрація Комунального некомерційного підприємства «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради ініціювала початок реалізації проекту зі збору коштів на придбання для потреб установи мамографа.

У рамках реформування вторинного рівня системи охорони здоров’я, для успішного переходу лікарні на нову модель фінансування, матеріально-технічне оснащення закладу повинно відповідати вимогам до надання певних медичних послуг.

Згідно переліку послуг, що надаватимуться пацієнтам у амбулаторних умовах, в межах Програми медичних гарантій, виділено пакети пріоритетних медичних послуг інструментальних досліджень для ранньої діагностики найбільш поширених онкологічних захворювань: гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія та мамографія. Цей напрям визначено пріоритетним у сфері охорони здоров’я у 2020-2022 роках.

Оцінка стану матеріально-технічного оснащення районної лікарні показала, що заклад не відповідає критеріям лише у позиції наявності обладнання для проведення мамографічного обстеження.

Зауважимо, що мамографія (мамографічне обстеження) - це рентгенографічне дослідження молочних залоз за допомогою мамографа. Використання мамографії дозволяє виявити пухлинні утворення до їх клінічного прояву, тобто тоді, коли їх не можна визначити при пальпації. Саме тому, мамографія є методом, який здатний виявити захворювання на ранній стадії, проведення регулярних таких обстежень скорочує смертність від онкологічних захворювань на 30%. При постановці діагнозу на ранніх стадіях в 94% випадків рак грудей можна вилікувати.

При мамографії пацієнтка не піддається ніякому ризику, тому що рентгенівська доза опромінення у сучасних мамографів низька, крім того низька рекомендована частота досліджень.

Важливо, що в КНП «ЦРЛ» на диспансерному обліку у онколога з приводу раку молочної залози перебувають наразі 229 пацієнток-жительок Житомирського району. При цьому у2019 році від раку молочної залози вже померло 11 жінок, за 2018 рік – 13 жінок.

Мамологічне обстеження жінок, що звертаються за медичною допомогою до закладу, сьогодні обмежується пальпацією молочних залоз лікарем та виконанням УЗД обстеження для виявлення патологічних утворень у молочній залозі, які є малочутливими та малоінформативними методами. Згідно міжнародних рекомендацій «золотим стандартом» скринінгового обстеження жінок для виявлення раку молочної залози на ранніх стадіях є саме мамографічне обстеження.

З огляду на важливість проекту адміністрація районної лікарні, райдержадміністрація та районна рада звертаються до усіх небайдужих долучитися до реалізації проекту та надати допомогу у співфінансуванні закупівлі мамографа для КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради, тобто – для жителів Житомирського району.

Загалом для придбання цього дороговартісного обладнання необхідно акумулювати близько 6 млн грн.

Кошти можна перераховувати на р/р UA533204780000026007924874492 ПАТ АБ «Укргазбанк», МФО 320478 , код ЄДРПОУ 23697280 (на придбання мамографа).