26 April 2024, 15:50 Житомир: °C
Юрій Огірчук
Політолог, начальник організаційного відділу апарату Житомирської РДА

У Житомирському районі триває робота щодо профілактики занесення та захворювання на коронавірусну хворобу

З персоналом КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної проведено опрацювання наказу МОЗ України № 722 від 28.03.2020 року «Організація надання медичної допомоги на коронавірусну хворобу (COVID-19)», а саме алгоритму дій медичних працівників при підозрі захворювання на СОVID-19. Сформовано 4 мобільні медичні бригади з проведення забору зразків біологічних матеріалів від пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу за місцем проживання хворого.

У лікарні організовано місце відпочинку персоналу закладу, що буде задіяний у наданні медичної допомоги пацієнтам з COVID-19, в умовах гінекологічного відділення стаціонару. Відпрацьовуються алгоритми руху пацієнтів у закладі з метою запобігання поширення інфекції, алгоритми збору та вивозу інфікованого матеріалу після використання засобів індивідуального захисту. Медичний заклад частково забезпечений засобами індивідуального захисту. Закуплено 30 захисних костюмів, 100 захисних халатів, 30 тис. пар рукавичок, в т.ч. 15 тис. пар нітрилових, витратні матеріали для проведення ШВЛ, дез. засоби та спиртовмісні антисептики, 19 захисних окулярів, 10 захисних щитків. Проводиться тестування швидкими тестами при підозрі на коронавірусну інфекцію. Станом на 31.03.2020 року підтверджених випадків не було.

В КНП «ЦПМСД» Житомирської районної ради опрацьовано з завідувачами амбулаторій ЗПСМ розпорядження та регіональний план по COVID-19, видано наказ по реагуванню на підозру COVID-19 за №46-адм від 21.02.2020 р., в якому є схема реагування та отримання інформації.

Заклад забезпечений засобами індивідуального захисту, деззасобами, антисептиками в недостатній кількості. Виділено кошти на придбання засобів індивідуального захисту, деззасобів, антисептиків. Торги щодо закупівлі медичних масок через систему «Prozorro» не відбуваються у зв’язку з відсутністю пропозицій на ринку. Торги щодо закупівлі матеріалів медичного призначення (рукавички та перев’язувальний матеріал) не відбулися у зв’язку з відмовою учасника торгів.

У період з 03.03.20 р. по 30.03.20 р. осіб з підозрою на коронавірус в закладі не зареєстровано. 18.03.20 р. госпіталізовано жителя с. Вереси (масив Аеропорт) з підозрою на коронавірус, який пізніше було підтверджено лабораторно. Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні.

На території обслуговування КНП «ЦПМСД» Житомирської районної ради знаходяться працівники, які прибули з Китайської Народної Республіки. 06.03.20 р. прибуло 5 осіб, 09.03.20 р. – 16 осіб. При огляді ознак гострого респіраторного захворювання не мали, температура тіла в нормі. Станом на 30.03.20 р. термін ізоляції закінчився. За весь період ізоляції в жодного з працівників підвищеної температури та ознак гострого респіраторного захворювання не виявлено.

Станом на 30.03.20 р. на обліку у медичних працівників перебуває 130 осіб, які прибули із-за кордону, на самоізоляції знаходиться 94 особи, закінчили перебування в самоізоляції 36 осіб.

24 березня голова Житомирської РДА Юрій Оханський разом із заступником голови районної ради Василем Стахом провів нараду із генеральним директором КНП «ЦРЛ» Тарасом Собком та генеральним директором КНП «ЦПМСД» Геннадієм Горбенком.

У ході наради було обговорено поточну ситуацію у районі щодо запобігання занесенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Як наголосив Т. Собко, перебіг хвороби у 80-90% осіб, які заражуються новим коронавірусом, проходить у легкій формі. Найбільш вразлива група – люди похилого віку. Тому на вторинну ланку покладатиметься завдання лікування середніх та важких форм хвороби. При цьому, КНП «ЦРЛ» на перший час готова до виконання таких завдань.

Для убезпечення себе та близьких варто виконувати елементарні правила гігієни. Тут із ним був повністю згоден Ю. Оханський, який зауважив, що наразі ми дуже часто стикаємося із нерозумінням населенням всієї серйозності епідеміологічної ситуації. Це є неприпустимим, адже лише свідомі громадяни, за умови максимальної самоізоляції, є запорукою швидкого подолання епідемії.
Також було обговорено питання щодо визначення переліку закладів (ізоляторів) – хостелів, готелів, гуртожитків тощо – різних форм власності, які можуть бути потенційно перепрофільовані для госпіталізації хворих та контактних осіб з метою їх обстеження та здійснення медичного нагляду, а також для тимчасового розміщення відповідного медичного персоналу.

Цього ж дня Юрій Оханський своїм розпорядженням, відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу СОVID-19», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13.03.2020 № 190 «Про утворення оперативного штабу щодо запобігання поширенню випадків СOVID-19», утворив тимчасову координаційну групу при райдержадміністрації щодо запобігання поширенню випадків СОVID-19 на території Житомирського району.

26 березня проведено шосте позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому розглянуто низку важливих питань.

Так, комісією прийнято рішення рекомендувати органам місцевого самоврядування району, задля належної підготовки та проведення посівної кампанії, дозволити в умовах карантину торгівлю насіннєвим матеріалом у спеціалізованих магазинах з жорстким дотриманням усіх вимог санітарних норм і здійснення заходів із дезінфекції. Це дозволить не лише вчасно розпочати сільськогосподарські роботи та забезпечити гідний урожай, але й спричинить зниження необґрунтовано завищених цін на насіння, яке спостерігається останнім часом. Також рекомендовано внести до переліку дозволеної торгівельної діяльності продаж (на час карантину) посадкового матеріалу, засобів захисту рослин та мінеральних добрив, а також точок продажу кормів для домашніх тварин та ветеринарних препаратів із обов’язковим дотриманням карантинних норм.

Окрім того, прийнято рішення рекомендувати виконавчим комітетам селищної, сільських рад району максимально обмежити роботу усіх установ, підприємств та організацій (крім харчових) задля мінімізації особистих контактів серед населення та зменшення потенційної загрози ураження коронавірусом.

Так само прийнято рішення звернутися до керівників релігійних організацій району із застереженням щодо мінімізації масових зібрань громадян, особливо на час святкування Великодніх свят, та, за можливості, перевести богослужіння в дистанційний, або он-лайн режим.

Органи місцевого самоврядування району також отримали доручення створити на місцях комісії щодо проведення обстеження умов роботи джерел питного водопостачання та центрального каналізування. Обстеження рекомендовано провести у максимально стислі терміни.

27 березня здійснено рейдову перевірку роботи закладів торгівлі та громадського харчування у районі в умовах карантину. Цього разу представниками тимчасової моніторингової групи перевірено низку закладів громадського харчування та магазинів на території Новогуйвинської селищної та Сінгурівської сільських рад.

У ході перевірки виявлено ряд несуттєвих недоліків у роботі магазинів в с. Сінгури. У цілому заклади торгівлі тут працюють у відповідності до вимог чинного законодавства з дотриманням усіх санітарних норм.

Разом із тим, виявлено факт незаконної торгівлі через «вікно видачі» готовими стравами та кавою у придорожньому кафе одразу за Сінгурами. Власниці закладу винесено попередження.

А от у іншому кафе, вже біля смт Гуйва, під час рейду зафіксовано факт обслуговування клієнтів. Складено відповідний протокол. Власнику загрожує штраф у сумі від 17 до 34 тис грн.

27 березня, виконуючи рекомендації МОЗ України, доручення Кабінету Міністрів України (протокол №8 від 18.03.2020) і засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (протокол №4 від 18.03.2020), з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні, голова Житомирської райдержадміністрації Юрій Оханський у телефонному режимі поспілкувався з благочинними основних конфесійних громад району на предмет обмеження проведення культових обрядів з великим скупченням вірян на період карантинних заходів.

Керівникам релігійних організацій рекомендовано обмежити проведення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій в культових будівлях, інших місцях богослужінь або релігійних зібрань, місцях паломництва, а також перебування громадян у таких будівлях і місцях, здійснення таких дій за технічної можливості з використанням електронних засобів комунікації. При цьому особливо було наголошено про необхідність таких обмежень на період Великодніх свят.

Рекомендації влади знайшли розуміння та схвалення кліриків, адже наразі держава та духовенство у протистоянні підступному вірусові мають бути єдині як ніколи, і убезпечити наших співгромадян від страшної недуги ми можемо лише разом, спільними діями та молитвою.

30 березня представниками тимчасової моніторингової групи здійснено чергову рейдову перевірку роботи закладів придорожньої інфраструктури в умовах карантину. За результатами виїзду перевірено роботу низки закладів громадського харчування та магазинів у районі. Серед іншого проведено роз’яснювальну роботу серед представників китайської компанії, яка здійснює будівництво об’їзної дороги навколо обласного центру, на предмет діяльності столової для її працівників. Порушень у роботі придорожніх магазинів цього разу не зафіксовано. Працюючі заклади громадського харчування також не виявлені.

Робота у цьому напрямку триває.