19 April 2024, 21:45 Житомир: °C
Кравчук Роман Іванович
член комісії з безпеки дорожнього руху, керівник ТОВ "Камера.ЮА"

В Житомирі потрібно звузити ліву смугу для руху

В Україні один з найвищих рівнів аварійності на дорогах Європи.

Житомир не є виключенням, навпаки в 2019 році на 5% зросла аварійність, на 7% зросла кількість ДТП з потерпілими, а на дорогах міста загинуло на 67% більше людей ніж у попередньому 2018 році (згідно офіційної відповіді Управління патрульної поліції Житомирської області на інформаційний запит).

Загальна статистика по Україні каже, що третина всіх ДТП стаються через перевищення швидкості

Зараз в Житомирі відбуваються капітальні ремонти вулиць, які в результаті стають швидкісними, небезпечними в умовах міста, широкими автострадами (в минулому 2019 році капітально відремонтована вул. Перемоги «забрала» життя двох людей лише за декілька місяців). Капітально відремонтовані Чуднівська та Велика Бердичівська не стануть виключенням.

Загалом, для зниження швидкостей руху потрібні три складові:
- самосвідомість водія (практично відсутня)

- невідворотність покарання (має жорстко і дієво працювати саме поліція, але засобів вимірювання швидкості місцеві патрульні не мають, системи автоматичної фіксації в місті лише плануються в майбутніх проектах і будуть рішенням на певних, найбільш небезпечних ділянках, а не загалом)

- дорожня інфраструктура, яка не дає можливості підвищувати швидкість (засоби примусового зниження швидкості, звуження смуг для руху, острівці безпеки, зміна радіусів повороту, викривлення проїзної частини і т.п.)

В ідеалі, потрібно поєднання всіх трьох складових.

Проте, через недостатнє фінансування інфраструктурних проектів та другорядне відношення до всього, що стосується безпеки на дорогах коло можливих варіантів значно скорочується і на сьогоднішній день залишається реальним для втілення лиш один – звузити ліву смугу для руху до 2.75м. Такий крок вже два роки дозволяють втілювати нові українські ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці і дороги населених пунктів»

Під час обговорення на нараді у профільного заступника міського голови пана Шевчука виникло питання – як ширина смуги може вплинути на швидкість руху?

Логічне пояснення - водій, рухаючись в нових стиснених умовах, керує більш обережно, набагато уважніше, збільшувати швидкість стає некомфорто і небезпечно загалом – на представників відділу безпеки дорожнього руху Патрульної поліції не подіяло.

Тому коротко поділюсь «науковим обгрунтуванням» необхідності такого кроку.


Розрахувати необхідну ширину можна за формулою з книги «Клинковштейн Г.И. Организация дорожного движения: Учебник для вузов. – М. 2001. – 247 с.»

5ede270da8d01.jpg

Дозволена швидкість в місті становить максимум 50 км/год, ширина легкового чи вантажного (до 1т) автомобіля 1.5 – 1.85м, відповідно ширина смуги має становити від 2.55м до 2.8м
І навпаки, за ширини смуги 3м комфортна швидкість становитиме вже заборонені 57-80 км/год.

В той же час, згідно звіту Канадського інституту транспортних інженерів за 2015 рік, при підвищенні швидкості з 40 км/год починає зростати ймовірність бокового зіткнення, з 50-60 - починає рости ймовірність фронтального зіткнення:

5ede273a80785.jpg

Для пішохода ризики ще більші: на швидкості 50 км/год ймовірність загинути складає 80%, на швидкості 30 км/год – знижується до 10%!

Причина цьому – так званий тунельний ефект. При збільшенні швидкості час на отримання інформації про дорожній стан і час на маневри зменшується, відповідно водій змушений спрямовувати погляд щодалі, в результаті чого поле зору звужується:

5ede275d88477.jpg

Саме тому в Швеції ще у 1997 році була запроваджена система безпеки “Vision Zero”, покликана зменшити аварійність та смертність на дорогах. Одним з пунктів якої є обмеження швидкості в містах до 30 км/год. В результаті, в минулому році на дорогах столиці Стокгольму загинула лиш одна людина, а загальна кількість по країні зменшилась більше ніж в 2 рази.


Крім потенційного зменшення швидкості - збільшиться ширина правої смуги, в якій рухається комунальний та громадський транспорт, велосипедисти, люди на інвалідних візках;

збільшиться простір для об'їзду запаркованих авто.

Одні плюси, що і підтвердив експеримент з вузькими смугами на вул. Великій Бердичівській (ділянка від майдану Соборного до Бульвару) – нічого страшного не сталось, аварій не було, водії їздять обережно і повільніше.

Залишилось лиш поліції набратись сміливості та волі для виконання покладених на них завдань в сфері захисту громадян, на дорозі в тому числі

пі.сі. Які додаткові витрати понесе міський бюджет?
- 0 грн 0 коп. Нуль. Розмітка буде наноситись невдовзі в будь-якому випадку і на це вже виділені кошти.