16 April 2024, 08:06 Житомир: °C
Роман Сидорук
Фінансовий контроль / Публічні закупівлі

Карантин та місцеві бюджети. Що відбувається?


Наші колеги з Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки проаналізували доступну наразі детальну статистику щодо виконання місцевих бюджетів за січень-квітень 2020 та поділилися із вами ключовими спостереженнями.

  1. За перші 4 місяці 2020 року до місцевих бюджетів було зібрано 145,56 млрд грн. Це - майже третина (31,5%) з уточненого річного плану (464,2 млрд грн), тобто в цілому ситуація з надходженнями до місцевих бюджетів є нормальною.
  2. Але з року в рік обсяг надходжень місцевих бюджетів поволі погіршується. Наприклад, в січні-квітні 2019 року річний план по дохдах місцевих бюджетів було виконано на 33% у 2019 році, у 2018 році -на 36%.
  3. Як і у випадку з державним бюджетом, обсяг надходжень місцевих бюджетів від податків відчутно впав.
    За січень-квітень 2020 року до місцевих бюджетів надійшло 85,56 млрд грн. податкових надходжень, що становить 29,58% річного плану. Для порівняння: обсяг неподаткових надходжень за цей період складає 6,1 млрд грн. – або понад третину річного плану (35%).
  4. 8 областей отримали навіть менше доходів, аніж за аналогічний період 2019 року. Зокрема, три області (Дніпропетровська, Донецька та Полтавська) одержали навіть менше податків, ніж за ті ж 4 місяці минулоріч. У решти областей обсяг податкових надходжень лише трохи перевищив минулорічні показники. І це - при тому, що при плануванні місцевих бюджетів часто закладався значно суттєвіший ріст надходжень.

Якщо ж дивитись на неподаткові надходження, ситуація ще тривожніша. Практично у всіх областях спостерігаємо суттєве недоотримання цього виду надходжень, порівняно з 2019 роком.

Ну й що з того, спитаєте ви? Варто очікувати, що у травні - липні 2020 років ситуація із надходженнями до місцевих бюджетів буде далі погіршуватись (що ми побачимо зі статистики вже незабаром). Це треба мати на увазі кожного разу, коли Верховна Рада пропонує забрати в місцевих бюджетів кошти чергової субвенції, чи надати бізнесу пільги за «місцевий рахунок». Адже це означатиме, що у регіонів буде ще менше можливості фінансувати базові видатки, відповідальність за які лежить на них.

5efc4e2647329.jpg

Джерело: Державна казначейська служба України.