25 April 2024, 04:30 Житомир: °C
Кравчук Роман Іванович
член комісії з безпеки дорожнього руху, керівник ТОВ "Камера.ЮА"

Трагедія, яка не має більше повторитись

Місто сколихнула жахлива подія, коли під колесами вантажного автомобіля загинув 5-річний хлопчик. По фактично пішохідній зоні (так, саме пішохідній зоні, уявити граючих дітей на проспекті Миру чи вул. Київській неможливо) систематично відбувався рух автотранспорту.

Сьогодні жителі були змушені вдатись до перекриття вказаного провулку. Адже з четверга - нуль реакції. І якщо від поліції чекати реагування не варто тому що:
- патрульних в місті для забезпечення правопорядку банально не вистачає;
- відділ безпеки дорожнього руху поліції на чолі з керівником Довбишем займається виключно погодженням комерційних проектів що суперечать самому поняттю безпеки і в той же час систематично блокує всі нововведення, що навпаки довели свою ефективність у світі.
То міські служби почали в оперативному порядку «гасити пожежу» - встановили «лежачі поліцейські» і відповідні знаки заборони. До речі, мешканців ввели в оману – засідання міської комісії з безпеки дорожнього руху відбудеться лиш в середу, де обовязково погодимо всі зміни.
Але ці кроки якщо і вирішать проблему, то в короткостроковій перспективі – контролює дотримання знаків поліція, про яку написано вище, а лежачі поліцейські в Житомирі на зиму демонтуються.

Нам потрібне комплексне рішення.
Перше – припинити практику демонтажу лежачих поліцейських. Причина таких дій – при очищенні доріг в зимовий період пластикові лежачі легко вириваються снігоочисною технікою. Відповідно, всі пластикові лежачі потрібно до зимового сезону замінити на стаціонарні асфальтобетонні. В Україні є міста, де лежачі не демонтують.

Друге – припинити практику самозахвату земель, що належать місту, межують з проїзджою частиною і мають бути тротуаром. А існуючі самозайняті території (як правило йдеться про метр-півтора) повернути для реалізації останнього пункту.

Третє. Майже всі вулиці міста проектувались і будувались в часи Радянського Союзу. Ні про яких людей тоді не думали - в нас безліч вулиць де немає навіть тротуарів. Тому треба зробити інспектування таких вулиць і побудувати для початку банально ці тротуари шоби чітко розмежувати місце для автомобілів та місце для пішоходів.

Для прикладу, я живу поблизу вулиці Якова Зайко і в нас така ситуація:

5f15e0c29dc97.jpg

Як видно, місця для людей не лишилось

Хоча знаки забороняють рух вантажних автомобілів!!!

5f15e2477dc06.jpg

(До речі, це ще одна проблема, яка потребує вирішення – з розвитком ринкової економіки в багатьох житлових районах почали працювати підприємства до яких регулярно відбувається рух вантажних автомобілів через фактично пішохідні зони. Хоча в місті є промислова зона. Але про це в наступних публікаціях)


Разом з мешканцями ми підготували звернення про будівництво тротуарів, на найближчому засіданні міської комісії з безпеки дорожнього руху в середу його розглянемо і, сподіваюсь, це буде першою цеглиною в трансформації нашої вулиці Якова Зайко.

Якщо ви житель такої або схожої вулиці і маєте бажання щось змінити, то я можу допомогти у складанні такого звернення, розповісти як відбувається реєстрація в органах міської ради і як член відповідної комісії посприяти у якнайшвидшому розгляді.
Мій телефон 0632294600 (вайбер, ватсапп, телеграмм) або пишіть у мій фб-профіль https://www.facebook.com/profile.php?id=1000048914...

Давайте зробимо спільно так, щоби ця жахлива трагедія в нашому місті більше не повторилась