27 April 2024, 02:44 Житомир: °C
Кравчук Роман Іванович
член комісії з безпеки дорожнього руху, керівник ТОВ "Камера.ЮА"

А чи знали ви?

- Вперше український прапор на публічному заході в Житомирі підняв в травні 1989 Валерій Колосівський. Сталося це на регулярних зборах проукраїнських активістів за підвісним мостом в парку. За такий вчинок присутні кгбісти в цивільному Валерія хотіли заарештувати, а прапор - вирвати. Врятували присутні люди і тодішній народний депутат Алла Ярошинська.

- Масове використання української символіки в Житомирі сталося 21 січня 1990 року в день проведення Ланцюга Єдності.

- З 2 квітня 1990 року і до сьогодні прапор України завжди стоїть позаду головуючого на сесії Житомирської міської Ради.

- За рік до проголошення Незалежності, пізно ввечері 22 квітня 1990 року, двоє молодих хлопців Володимир Дубовик та Віктор Корнійчук із села Високе Черняхівського району таємно встановили український синьо-жовтий прапор над будинком тоді ще комуністичної обласної Ради. Прапор простояв недовго, міліціонери його швидко зірвали, а хлопців знайшли. Їх судили і кожен отримав по два роки тюрми

- Офіційне рішення про використання української символіки на території Житомира прийняли 24 травня 1990 року, а пізно ввечері 13 червня 1990 року Президія міської Ради прийняла рішення про встановлення українського прапора над будинком Житомирської міської Ради. Житомир став четвертим таким містом в Україні після Львова, Тернополя та Івано-Франківська

Прапор встановлював 23-річний міський депутат, голова профкому заводу ЗОК, лідер тогочасної житомирської молоді Олег Хамайдюк, який через півроку загине при загадкованих нез'ясованих обставинах.

Сам прапор майже кожну ніч зривали невідомі, тому була організована спеціальна охорона.

- В кінці 1990 після чергового указу президента срср "про наведення конституційного порядку", рішення облради "про негайне зняття з будинку міськради синьо-жовтого полотнища" та скасування відповідного рішення міськради, після блокування фінансування міста та створення штучних збоїв у забезпеченні товарами жителів міста (привіт фанатам планової економіки), після грізних попереджень обласної прокуратури прапор таки довелось тимчасово зняти...

- Проте вже за декілька місяців, в кінці лютого 1991 року, за особистим розпорядженням тодішнього міського голови Віталія Мельничука український національний прапор знову було встановлено, а за півроку Україна здобула незалежність.

@інформація взята з книги Віталія Мельничука "Дух Житомира"

Те, що нині для нас є буденністю та звичним явищем і святом - ще 30 років назад було неймовірним подвигом, за який наступала кримінальна відповідальність та великі негаразди.
Цінуйте.
Зі Святом!