20 April 2024, 00:15 Житомир: °C
Тамара Коваль
Редактор Житомир.info

Рекламні перегони кандидатів

Наше мудре ОСББ прибрало інформаційні дошки біля під’їздів, тому жоден кандидат не зустрічає мене своїм портретом і агітацією, коли я повертаюся додому. За весь час цьогорічних виборів зі своєї поштової скриньки я дістала лише дві партійні газети та кілька агіток. І якби не моя робота та Facebook, то агітаційна кампанія була б дуже лайтовою, але ні.

121420185-690110458268947-3158342855705695808-n.jpg

Виборча агітація з моє поштової скриньки

У Facebook постійно вилазить різна політична реклама – хтось хвалить себе, хтось ганьбить конкурентів, причому проплачена критика йде, в основному з новостворених сторінок, які наче б то про Житомир та для житомирян, але насправді вони за конкретного кандидата, тобто проти його конкурентів, найчастіше – проти нинішнього мера. І це логічно, бо, по перше, серпневе опитування показало що це найрейтинговіший кандидат, а по друге – за п’ять років нормально так накопичилося негативу й тепер саме час його спресувати і вивалювати гарними кавалками. Цікаво, що серед цієї реклами проскакують й пости місцевої газети, яка є активним критиком лише однієї партії та одного кандидата в мери, але його висловлювання про замовний «чорний піар» вона вважає негативним впливом на свою репутацію та вимагає спростування і вибачень. Ні, не від мера, а від журналістів, які це оприлюднили, ага.

Про те, що боротьба за крісло мера йде серйозна і задіяні всі можливі ресурси свідчить й сюжет на «плюсах», який розповідає, що нинішній мер скупив землю біля аеропорту і не дає побудувати злітну смугу. Його, до речі, теж запускають в рекламу на Facebook.

77777.jpg

Судячи з передвиборчої реклами, у нас критична маса професіоналів, які зараз при владі чи були там нещодавно. Й це не лише про чиновників різних рівнів, але й про депутатів обласної та міської ради. Так і хочеться спитати: а що заважало вашому професіоналізму реалізуватися всі ці п’ять років, чому наступна п’ятирічка має бути більш ефективною? Та й різноманітних обіцянок не бракує, дивно, що не обіцяють зірку з неба, це було б, принаймні, романтично.

af940855ed11957e8dffe158343e8daf-w859-h569.jpg

Щодо реклами кандидатів, то ОПЗЖ піймали на тому, що гасло їхньої кандидатки «Знаю Вмію Зможу» дуже схоже на гасло кандидата в президенти Ющенка на виборах 2004 року «Вірю Знаю Можемо». У кандидатки від «Батьківщини» рекламний напис «За Житомир твоє мрії» нагадував тост, тепер «за» зі слогана прибрали. У ексзаступника мера, який балотується від Партії розвитку громад, синє обличчя вже набуло природного кольору, а у кандидатки від ЄС обличчя взагалі з реклами зникло, залишилося лише відоме прізвище. В мерській партії вирішили, мабуть, не витрачатися на фотографа й досі майже вся реклама була без портретів. Мене трохи дивує лозунг «Житомир, в якому хочеться жити» від свободівського кандидата в мери, який єдиний з усіх проживає в Києві. Дехто з кандидатів в мери взагалі забув згадати в своїй рекламі Житомир, тому їх агітацію можна сміливо перемістити на білборди та сітілайти будь-якого міста України, може хто й проголосував би. А ось депутат міської ради взяв слоган кандидата в мери Сухомлина з минулих виборів, замінивши слово «місто» на «Житомир» й чомусь соромиться вказати партію, від якої балотується.

a8f23ef18ab41b64839a852ef9c0e02e-w859-h569.jpg

Звичайно, ще є час і рекламу можна переклеювати й змінювати, судячи з усього грошей у кандидатів вистачає.

Ці спринтерські виборчі перегони триватимуть ще два тижні, ОПЗЖ повідтирає триколор з сітілайтів, поштові скриньки завалять агітками, а на дошках біля під’їздів вже й зараз не вистачає місця, бо реклама менш ніж формат А4 – це, мабуть, дурний тон. Штаби зриватимуть та збиратимуть чужу «чорнуху» і готуватимуть власну, також чекаю «внєзапних» рейтингів, в яких у кого більше – той і замовник, нових зливів листування, перемовин та розкритих схем, зроблених саме під вибори розслідувань про те, що було ще кілька років тому, ну й, звичайно, заяв від партій та кандидатів, що їм перешкоджають, ті, хто вже програв.

Пристебніться й міцніше тримайтеся, залишилося ще трошки…