20 April 2024, 07:17 Житомир: °C
Тамара Коваль
Редактор Житомир.info

Де шукати своїх кандидатів

Сьогодні одна хороша людина мене спитала, чи можна десь побачити всіх кандидатів по кожному округу. Порадила їй пошукати на сайті ЦВК, а потім вирішила зробити таку покрокову інструкцію, може кому допоможе визначитися. Досвідчені люди кажуть, що за тиждень до дня голосування виборець вже визначився і його немає сенсу агітувати та переконувати. Агітувати я нікого не збираюся, хоча кандидати та партії це продовжують, а дехто готує «дємбєльский аккорд» у вигляді бомбезного компромату або не менш вибухового піар-ходу.

Якщо хто вже визначився з партіями і окремими кандидатами в депутати, то далі можна не читати.

З кандидатами в мери Житомира все просто: їх 13, про кожного коротка інформація з фото є тут.

З кандидатами в депутати міської ради трохи складніше. Спочатку треба зрозуміти, який у вас округ, бо їх тепер не 42, а лише 6. Карта округів є тут (її зробила одна з партій для своїх кандидатів, дала б інше посилання, але у інших такого не бачила). Знайшли номер свого округу й далі на сайті ЦВК знаходимо партійні списки кандидатів в міську раду тут. Якщо з партією ви вже визначилися, натискаєте на її назву і шукаєте кандидатів у своєму окрузі, номер округу – це перша цифра після інформації про кандидата. Друга цифра – це його порядковий номер на вашому окрузі, саме цю цифру треба буде вписати в бюлетень поруч з галочкою за партію. Якщо вагаєтесь між кількома партіями, то шукаєте її кандидатів по своєму округу й обираєте, хто до вподоби. Але ж пам’ятайте, що не можна голосувати за партію і ставити цифру за кандидата від іншої. Інструкцію як заповнювати виборчі бюлетені, щоб ваші голоси зарахували, дивіться тут.

Депутатів Житомирської обласної ради в Житомирі обиратимуть у двох округах, округ 1 – це Богунський район (контури майже сходяться з округами 1,2,3 на виборах в міську раду), 2 – це Корольовський район (майже сходяться з округами 4,5,6 в міську раду). Партійні списки кандидатів в обласну раду від 12 партій тут.

Житомиряни також будуть обирати цього року депутатів Житомирської районної ради, в обласному центрі з шести округів буде два: 1 – Богунський район, 2 – Корольовський район, в т.ч. село. Вереси. Кандидатів зареєстрували 10 партій, списки тут.

Депутатів Богунської та Корольовської райрад житомиряни вже не обирають, бо рішенням сесії міської ради від 18 грудня 2018 року ці районні ради ліквідовані.

Для тих, хто пам’ятає за кого голосував на минулих виборах, ми зробили інфографіку про те, від яких партій були обрані нинішні депутати міської та обласної рад і з якими партіями вони йдуть зараз на вибори, картинки з прізвищами та партіями тут.

Ще є час спокійно обрати кандидатів, сидячи дома, а не витрачати на це час у кабінці для голосування. Бо ми ж пам’ятаємо про пандемію, і що людей будуть пускати на дільниці в обмеженій кількості, а інші чекатимуть. Тому, щоб не створювати черги, краще прийти на дільницю і швидко зафіксувати свій вибір у бюлетені ручкою, яку ви принесете з собою, бо ми ж пам'ятаємо про вірус...