16 April 2024, 23:22 Житомир: °C
Олена Галагуза
Нащо слова? Ми діло несемо. О. Ольжич

Кабінетний карантин у Житомирі: драмтеатр не виступає, чиновники збирають урочистості

Органи влади на рівні з лікарнями стали найбільш вразливими місцями для КОВІД-19. Зрозуміло, що й серед посадовців та чиновників є хворі, але не всі про це пишуть у соцмережах, зрештою це приватна справа кожного. На вхідних дверях до держустанов промовисто висять таблички про обмежений доступ та обов’язкове носіння масок.

Для декого у кабінетах я надцяте повторюся: Житомир у «червоній» зоні, але на місцях кожен сприймає ці обмеження по-своєму. В обласній адміністрації та міській раді днями проводили урочистості із скупченням людей. Коли у тому ж драмтеатрі актори зупинили показ вистав, чиновники вирішили зневажити безпекою, щоб помилуватися собою.

30 жовтня. Зранку відомо, що Житомир у ще більшій зоні ризику. Але ОДА це не зупиняє: гайда вітати працівників соціальної сфери, ведучі та нарядні дівчата, які вручають квіти, без масок.

5 листопада. У Житомирській міській раді у прес-центрі в масках урочисто вітають із Днем тренера. За лаштунками поруч фотографуються без масок.

Тим часом дві міські лікарні у прямому сенсі слова задихаються від навантаження із важко хворими. Я першою в області разом із Таїсією Виговською порушила тему безкоштовного забезпечення спеціальними ліками, ледь не щодня до мене звертаються мешканці з різних куточків області щодо препарату «Актемра». Начальниця управління ОДА у коментарях говорить, що купувала за власний кошт. Але чимало людей не можуть собі цього дозволити. Житомиряни змушені купувати «Актемру» у Харкові, Одесі, для них це останній шанс для одужання. Хто знає, про що я говорю, одразу зрозуміє. У Міністерстві охорони здоров'я розповідають, що пацієнти можуть повернути кошти, які витратили на ліки проти коронавірусу. З нетерпінням чекаємо спрощеного і доступного для всіх механізму, як це можна зробити реально. Громаді було б цікаво на брифінгах чиновників почути не лише про статистику захворюваності, а й відшкодування за ліки.

Житомирська область на 52 відсотки забезпечена киснем. Невже ніхто не знав раніше, що треба зайнятися і кисневим питанням, і закупівлею життєво необхідних ліків? Окремі лікарні ще раніше подбали про це, але комплексного підходу досі немає.

До речі, у розпал застудного сезону чиновників вакцинують від грипу. Зібрали до купки і, як колись у школі, по черзі заходили до медсестри у кабінет. Досі у всіх приватних клініках, уже не кажу про державні, вакцин немає (в інших містах теж не краща ситуація). Кажуть, навряд чи буде друга поставка європейської вакцини «Ваксігрип-Тетра» (чотирьохкомпонентна), доведеться чекати корейську «Джисіфлю» (трикомпонентна).