25 April 2024, 12:35 Житомир: °C
Олександра Мельник
Очільниця КП "Центр захисту тварин",ініціативна житомирянка та просто добра дівчина, але не до всіх :)

Вуличні тварини. Хто винен?

5fc7a03b472f9.jpg

В економічно розвинених країнах боротьба з вуличними тваринами здійснюється за кількома напрямками:

  • Прийняття нормативних актів, що обмежують розмноження домашніх тварин, зобов`язують їх до реєстрації, податків за утримання та немалих штрафів у випадку позбавлення
  • Обов`язкове придбання ліцензії на право розведення породистих тварин та встановлення квот для заводчиків
  • Реалізація Програм зі стерилізації безпритульних тварин
  • Організація притулків, в яких тимчасово утримуються виловлені/загублені тварини та проводиться активний пошук для них нових власників
  • Встановлення правил з утримання власницьких тварин та їх належного вигулу
  • Виховання та просвітлення населення.

У Німеччині, наприклад, фахівці прийшли до висновку, що вилов і стерилізація бездомних тварин - це вже боротьба з наслідком, тому з причиною їх появи прагнуть боротися превентивними методами: просвітлюють населення, працюючи з кожною новою людиною, яка прийняла рішення завести собі домашню тварину. Наголос робиться на основних споживачів - дітей, - тих, хто найбільш активно висловлює своє бажання придбати тварину.

Що ж стосується України, то все наразі складно, починаючи з відсутності законодавчої бази та закінчуючи все тими ж безвідповідальними власниками. Серед вуличних тварин у нашій країні, згідно з даними дослідження Stray Animal Control Practices (Europe), 74% є спадково безпритульними, 16% - загублені, а 5% -покинуті.

5fc79e0fafff4.png

Лише кілька міст пішли гуманним та ефективним шляхом. І Житомир не виключення. З 2012 року у місті щорічно працював Міжнародний Фонд «FOUR PAWS», що став основною рушійною силою для прийняття правильної стратегії. Спеціалісти фонду не тільки довели на практиці, що стерилізація – це один з найкращих способів регулювання чисельності безпритульних тварин, яким користується вся Європа, а й передали новоствореному КП «Центр захисту тварин» свій безцінний досвід.

Протягом 3,5 років діяльності Центру за рахунок коштів місцевого бюджету на території Житомирської міської ОТГ стерилізовано, кастровано, ідентифіковано та вакциновано від сказу майже 4 тис. безпритульних собак та котів. Згідно з офіційними підрахунками вуличних собак у 2017-2019 роках, Житомирська міська ОТГ є однією із лідерів щодо стерилізації безпритульних собак - 55% (у 2017 році було 40%) з-поміж українських міст, що свідчить про ефективність реалізації міської програми. Також на вулицях виявлено 6% власницьких собак і, в порівнянні з 2017 роком, цей показник збільшився від 4,3 % до 6%, що вказує про безвідповідальне відношення до господарських тварин.

Основним результатом трирічної роботи є скорочення кількості вуличних собак, порівняно з 2017 роком, на 20% (наразі орієнтовна кількість складає 2000 особин). Для зупинки зростання популяції безпритульних тварин та відображення позитивної динаміки у зменшенні їх кількості необхідно досягти рівня стерилізованих вуличних тварин мінімум 70% та впровадити ефективну адопцію (прилаштування тварин у нові родини без повернення на вулицю), що планується реалізувати протягом наступних 3-х років.

З досвіду цивілізованих країн, слід зазначити, що зменшення числа безпритульних тварин відбувається поступово, протягом 5-9 років. Успіх реалізації таких програм багато в чому залежить від рівня свідомості громадян, їх поваги до прав тварин та обов`язкової наявності всіх складових комплексу дій: від виховання емпатії у майбутнього покоління до жорсткої законодавчої бази й контролю.

Також, на мою думку, неабиякий сенс матиме вплив держави спільно з громадськими об`єднаннями щодо обрання тварини, орієнтуючи людину на придбання безпородних собак і кішок, зменшуючи тим самим попит на тварин, яких розводять в комерційних цілях. Адже, пройшовши важкий час бездомного життя, вуличні тварини зазвичай вміють бути добрими та вдячними!

Мої домашні пес та кіт виключно з вулиці і вони найвідданіші створіння у світі! Перевірено:)

5fc7a068ca479.jpg