19 April 2024, 11:36 Житомир: °C
Людмила Зубко
Депутатка Житомирської міськради, голова комісії з соціально-гуманітарних питань

Навіщо заглядати в підвали житомирських шкіл

«Чого вона їздить по школах? Чого заглядає у підвали, їдальні та господарські блоки?»

Саме такі питання звучать мені у спину, коли ми з депутатами нашої Комісії з соціально-гуманітарних питань відвідуємо з ознайомчими виїздами житомирські школи.

Заспокою: ніякі це не перевірки, чи інспекції, чи ревізії, які нам приписують і лякають ними освітян. Ми хочемо на власні очі побачити, в яких умовах навчаються діти, і що ми як депутати в силах змінити і покращити.

Наша команда, балотуючись до Житомирської міськради, у своїй передвиборчій програмі, та я особисто під час зустрічей з громадою приділяли багато уваги питанню освіти, зокрема безпечному навчанню дітей у школах. Мій проєкт «Безпечна школа» у кількох житомирських навчальних закладах стосувався правильної організації шкільного простору з точки зору інфекційної безпеки в умовах пандемії.

Ми всі сподіваємось, що рано чи пізно пандемія SARS-CoV-2 відступить! Але ж питання безпеки шкільного простору все одно нікуди не дінуться! Безпека – це не лише про протиепідемічні заходи, і не лише про навчання в умовах пандемії.

Незалежно від того, як довго триватиме пандемія, дистанційне навчання вже прийшло у наше життя і назавжди залишиться в освітньому процесі у тій чи іншій формі. Це вже реальність, у якій навчаються і навчатимуться школярі – у школах, коледжах, гімназіях. А чи є для цього у всіх школах достатні умови – інтернет, обладнання, технічне забезпечення? Я як депутатка міськради отримала планшет для роботи з електронним документообігом. Але ми зараз не задаємось питанням, чи є у батьків можливість технічно забезпечити дітям дистанційне навчання? А коли в родині двоє, троє і більше дітей шкільного віку?

«Безпечна школа» – це не лише протиепідемічна безпека, а й безпека фізична. Це навіть більше, ніж турнікети та камери відеоспостереження. Наприклад, це такожі електронні опитування серед батьків, дані яких дозволять впливати на навчання та освітній простір міста загалом. Разом ми зможемо формувати меню в їдальнях, розуміти як харчуються діти. Така електронна система інформуватиме батьків про пільги на харчування. Завдяки даним анкет буде можливість реагувати на побажання переважної більшості батьків у всіх районах міста.

Чим і як харчуються школярі? Як впроваджується новий санітарний регламент системи харчування у закладах освіти, який щойно вступив в силу? Чи витримано стандарти системи ХАССП щодо безпечності харчових продуктів? Як і ким охороняються школи, хто несе відповідальність? Чи дотримані норми протипожежної безпеки? Хіба не актуальні ці звичайні безпекові питання? Переконана, що актуальні.

Ми як депутати міськради можемо допомогти школам у вирішенні проблем, це наш обов’язок. Тим більше, що після першого кварталу буде перегляд міського бюджету і можна буде визначити пріоритети щодо фінансування.

Що повинна зробити професійна й досвідчена людина перш, ніж приймати виважені управлінські рішення?! Побачити всі проблеми, вивчити ситуацію, правильно розставити пріоритети для того, щоб разом з батьками та освітянами ці проблеми вирішувати. Саме для цього ми і робимо ознайомчі виїзди до шкіл. На сьогодні вже відвідали 15.

Ми починаємо не з красивих приміщень і відремонтованих класів! Починаємо насамперед зі стану підвалу, бо це – про здоров’я дітей і про «здоров’я» всієї будівлі школи. Нас цікавить весь шкільний простір: від підвалу до спортмайданчику, від медіатеки до їдальні та санвузлів. Це НОРМАЛЬНО!

Те, що ми вже побачили: ситуація у школах різна. Є справді класні приклади з розбудови Нового Освітнього Простору, а є, на жаль, дуже сумні.

Ми хочемо бачити реальну картину по всіх школах. Ми бачимо в освітянах і батьках наших партнерів, і ми розраховуємо на участь у прийнятті рішень всіх учасників процесу.

Всі питання та виклики, які наша Комісія побачить у школах, ми детально проаналізуємо. Пропозиції та рішення будуть нами запропоновані департаменту освіти міськвиконкому. А спроможність працівників виконавчої гілки влади імплементувати і реалізувати ці рішення - побачимо!