26 April 2024, 18:05 Житомир: °C
Людмила Зубко
Депутатка Житомирської міськради, голова комісії з соціально-гуманітарних питань

Майстер-клас з «Безпечної школи»

Впровадження принципів і підходів «безпечної школи» — один із пріоритетів моєї депутатської діяльності. Над цим я разом з командою працювали, балотуючись до Житомирської міськради, і зараз продовжуємо цю справу. Я переконана, що в сьогоднішніх реаліях безпека дітей під час навчального процесу — це те, що найбільше турбує батьків, і на що нам всім варто звернути увагу перш за все.

Ще у липні 2020 року ми з командою епідеміологів почали відпрацьовувати зразковий стандарт інфекційної безпеки у школах. Проєкт отримав назву "Альтернатива є — безпечна школа". Ми розробили Протоколи інфекційної безпеки для шкіл і передали їх до Міністерства охорони здоров'я. Документ є практичною інструкцією про те, як захистити учнів та персонал шкіл від інфекцій,до слова, не тільки від коронавірусу. Пілотним навчальним закладом стала житомирська школа “Сяйво”, потім додались ще три школи. Більше інформації можна знайти тут: https://zubko.com.ua/safeschool. Зі свого боку готова робити все, що потрібно, аби ці протоколи й надалі працювали в інших житомирських школах.

Проте, питання безпеки у школах слід розглядати комплексно. Бо йдеться не лише про захист наших дітей від епідемій та хвороб. «Безпечна школа» - це набагато більше!

У цьому плані мене приємно вразило те, як організували процеси у Дніпрі. Річ у тім, що у Дніпрі реалізується дуже класнийі комплексний проект – «Безпечна школа», який на сьогодні вже є у 40 навчальних закладах міста.

Проект покликаний виконувати декілька завдань: забезпечення фізичної безпеки дітей під час навчання, персоналу та відвідувачів; інформування батьків в режимі реального часу про відвідання дітьми закладу та місце перебування дитини; наявність персоніфікованого захищеного від підробок документу – учнівського е-квитка з набором певних опцій; контроль та автоматизація процесу харчування у школі, оперативне інформування батьків; діджиталізація основних навчальних процесів, пов'язаних з плануванням шкільних занять, контролем знань, моніторингом успішності тощо;

Я побачила все на власні очі, відвідавши звичайну школу в спальному районі міста, яку збудували у 80-х роках. Здавалося б, нічого особливого, але вже на вході ти бачиш різницю.

Там немає охоронців, які пропускають учнів (або відправляють додому, якщо дитина забула маску, як нещодавно у Житомирі). Все автоматизовано — турнікети, камери відеоспостереження, сигналізація, електронний учнівський квиток, що водночас є е-квитком для проїзду в громадському транспорті.

Кожен учень після реєстрації у системі отримує пакет документів, інструкції і персоналізовану картку. Нею також можна розрахуватися в їдальні.

Коли учень користується своїм е-квитком, батькам приходить сповіщення. Тобто, можна відслідкувати, де дитина перебуває і куди прямує: вийшла зі школи, зайшла в транспорт.

Але сервіс “Безпечна школа” — не лише про безпеку, але й про зручність. В систему заносяться домашні завдання, розклад уроків, а також оцінки.

Тож, основними функціональними компонентами «Безпечної школи» є:

  • Система контролю, яка забезпечує безпеку дітей.
  • Учнівський е-квиток - персоніфікований документ, підтверджуючий особу учня, навчальний заклад в якому він навчається, населений пункт, в якому знаходиться навчальний заклад. Опції е-квитка: забезпечення доступу до школи, пільговий проїзд у міському транспорті з автоматизованою системою обліку оплати проїзду, знижки на відвідування муніципальних державних музеїв, театрів, філармоній, кінотеатрів та розважальних центрів, електронний журнал, що завжди під рукою (щоденник, розклад, домашні завдання).
  • Онлайн-система для батьків. Передбачає інформування через sms-повідомлення батьків або родичів про відвідування навчального закладу та про навчально-виховний процес учня. Веб-портал «Моя Освіта» з особистим кабінетом працює для взаємодії викладачів, учнів та їх батьків, а також веб-портал «Абітурієнт» - сервіс підготовки дітей до здачі ЗНО з 8 основних предметів.
  • Контроль харчування у школі. Передбачаєбезготівковий розрахунок е-квитком, при цьому кошти на картку можуть покласти батьки, які розуміють скільки дитина витратила на харчування і що скоштувала. Система оперативно інформує батьків про здорове харчування дитини, виконує облік коштів на харчування пільговиків, виключає ризики, пов'язані з використанням учнями готівки, дає можливість зробити попереднє замовлення.

Це інтегроване рішення,яке об'єднує сучасні технології. Перше, система контролю доступу: турнікети на вході (виході) навчальних закладів призначені для управління доступом за допомогою перепусток; ворітця, якічастково перекривають прохід у школу та використовуються для аварійного виходу, або для людей з обмеженими можливостями. Друге, відеоспостереження - близько 40 зовнішніх і внутрішніх камер дають можливість повного відео-контролю за тим, що відбувається в школі. В основі системи – сучасне програмне забезпечення, сервер у школі, а також центральний сервер міськради, на якому збирається, обробляється і зберігається інформація і відеоряд з навчальних закладів міста, які беруть участь в проекті.

Проект, який я побачила в Дніпрі показав мені, що забезпечити безпеку і зручність навчання цілком реально. Це дуже класний досвід, який варто використати в житомирських школах. Принаймні мені дуже цього хочеться і я «загорілась» цим проектом.

Разом з командою ми почали з аналізу існуючої ситуації у наших навчальних закладах. Впродовж останнього місяця ми відвідували житомирські школи, спілкувалися з директорами та колективами. Не можу сказати, що ці зустрічі проходили легко. Але, зважаючи на те, що у нас з освітянами та батьками одна мета — щиро вірю, що ми зможемо порозумітися.

Місцеве самоврядування може і повинно забезпечити належну інфраструктуру з безпечним освітнім процесом, для цього є все: методика нового освітнього простору, фінанси які дала децентралізація і бажання депутатського корпусу зробити це якісно.

Нині я спілкуюся з координаторами проєкту «Безпечна школа» у Дніпрі щодо технічних особливостей впровадження такої системи. Обов’язково поінформую вас про результати.

Мені цікаво, чи подобається така ідея батькам житомирських школярів? Пишіть свої думки в коментарях.

Відео про проект «Безпечна школа» в Дніпрі можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=8ajgI8VaUYY&feature=youtu.be