25 April 2024, 14:52 Житомир: °C
Кравчук Роман Іванович
член комісії з безпеки дорожнього руху, керівник ТОВ "Камера.ЮА"

(не)Безпечне місто. Камери.

"В Житомирі на сьогодні працюють 135 камер відеоспостереження системи "Безпечне місто". Уся система відеоспостереження зафіксована на інтерактивній карті Житомира, що дозволяє у режимі реального часу отримувати інформацію про події та правопорушення, а значить - оперативно реагувати" - йдеться на сайті міської ради.

На ділі, з часу скоєння ДТП на Покровській до встановлення лиш автомобіля, на якому було скоєно вбивство пройшло півтори години. За цей час зловмисник встиг сховатись, ймовірно знищивши докази і вже третю добу правоохоронці займаються встановленням його місцезнаходження. Чи був водій в стані алкогольного чи наркотичного спяніння слідство вже не дізнається ніколи.

Яка причина такої довгої реакції при нібито достатній кількості камер?

Найголовніша - це відсутність так званої "відеоаналітики", без якої «Безпечне місто» є лиш імітацією безпеки та великою, дорогою, але марною іграшкою.

Адже при такій значній кількості камер у надзвичайних випадках постає питання швидкого пошуку необхідної інформації про порушника, з яким навіть великій кількості працівників не впоратись. І тоді на допомогу приходить "штучний інтелект".

В конкретному випадку цього резонансного ДТП оператор лиш ввів би дані автомобіля, одразу отримав би весь шлях винуватця вулицями міста і правоохоронці змогли б оперативно встановити місцезнаходження і, можливо, затримати водія-вбивцю.

Такі системи давно та успішно працюють не лише в світі, а й в Україні.

Нещодавно депутати нашої міськради відвідували Дніпро, де знайомились з роботою місцевого ситуативного центру і всі як один схвально відгукувались про його високу ефективність.

604418e0dc19f.jpg© фото з фейсбук депутата Ірини Гладкої

Це – HikCentral від світового лідера ринку з Китаю Hikvision. Комплексне рішення для керування системами відеоспостереження будь-якого масштабу.

Крім швидкого пошуку автомобілів також можливий:
- пошук людей (згадайте як ми всім містом періодично шукаємо вандалів, що нищать парки)

- функція тепловізора (в місцях масового скупчення людей можна швидко ідентифікувати людей з підвищеною температурою тіла)

- контроль майбутніх комунальних парковок

- підрахунок людей тощо

Сподіваюсь, що впровадження сучасної системи відеоаналітики даних в «Безпечне місто-Житомир» не забариться і зробить нашу систему справді дієвою та ефективною. Тим паче, в планах додатково встановити в місті ще 150 камер відеоспостереження.