25 April 2024, 13:16 Житомир: °C
Людмила Зубко
Депутатка Житомирської міськради, голова комісії з соціально-гуманітарних питань

Йдучи стежкою ідентичності. Твори житомирянина Валерія Шевчука – це тиха боротьба за нашу країну

Житомир має глибоку історію, унікальну культуру, сильних особистостей, які створювали і продовжують створювати автентичну ідентичність нашої громади. Знати, хто ми, кудийдемо, які цінності й світогляд несемо з собою і можемо поділитись зі світом – надважливо для нашого подальшого розвитку. І в нас справді є, що показати і чим збагатити культурний простір всієї України і світу. Тому саме на розкриття таких культурних цікавинок, часто невідомих і забутих,направлені більшість проєктів, які ми втілювали спільно з ГО «Житомир, зроби голосніше!». Таким є і наш проєкт «Стежка ідентичності».

У 2020 році наш проєкт разом з іншими проєктами громадських організацій переміг у конкурсі на отримання підтримки від управління культури Житомирської міськради. В рамках проєкту «Стежка ідентичності» ми надрукували 500 примірників двотомника відомого українського письменника-шістдесятника і нашого земляка Валерія Шевчука «Стежка в траві. Житомирська сага». Надзвичайно велика подія для громади Житомира, і я вдячна управлінню культури за підтримку. І нехай виділених коштів не вистачило і довелося ще вдвічі більше додавати, але я щаслива від того, що ця книга є.

«Стежка в траві. Житомирська сага» - це історія про жителів нашого міста 50-60-х років минулого століття, написана красивою українською мовою. Про людей різних національностей та з різних прошарків населення, понівеченої української інтелігенції, робітничо-службового середовища. У книзі хтось, навіть може неочікувано впізнати своїх родичів…

Відео-тизер про книгу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=1zR8KYchDSU

Я закликаю кожного житомирянина прочитати цей твір. Це такий собі пам’ятник Житомиру, подарунок від людини, яка вдячна місту, в якому народилася. Валерій Шевчук завжди про це говорить.

Переконана, що кожна житомирська бібліотека повинна мати цей скарб. Тому ми подаруємо книги в усі міські бібліотеки, а також бібліотеки шкіл та ВНЗ. Частину плануємо передати на школи області. Звісно, на всю Житомирщину цього не вистачить, але ми можемо додрукувати, якщо буде потреба.

Ми дуже недооцінюємо те, що маємо. Йдеться, зокрема, й про наших великих земляків. І це потрібно змінювати!

За кількістю написаного та за змістовністю Валерій Шевчук – один із найбільш продуктивних письменників сучасності за світовими масштабами. Шістдесятник, патріарх Житомирської прозової школи, людина Всесвіту, яка виборює нашу ідентичність впродовж усього свого життя. Він сповідує думку, що наслідування чи надолужування будь-яких іноземних зразків, є програшним. Натомість своєю творчістю доводить, що потрібно формувати й утверджувати наш власний український естетичний ідеал.

Навіть у ті тяжкі часи, коли в 70-80-х не мав змоги писати, бо не йшов на змову з владою, він писав «у шухляду». І вже потім, коли ми почали читати його книжки, то був справжній літературних вибух.

Сьогодні, коли я відвідую Валерія Шевчука, і бачу в нього вдома два серванти з рукописами, розумію, що ми обов’язково маємо це все надрукувати, щоб всі могли ці твори прочитати. Там не просто оповідання – це цілі дослідження, підкріплені фактажем і документами.

«Стежка в траві» - не перша книга Валерія Шевчука, за видання якої ми взялись. Позаминулого та минулого року разом з моїми одногрупниками і випускниками Києво-Могилянської бізнес-школи ми організували друк унікальних творів «Київський Атеней» та «Козацька держава як ідея», які також презентували і в Житомирі.

Книги нашого земляка – тиха боротьба за нашу країну. Його основний посил: ми не просимося до Європи, а йдемо туди з відчуттям гордості. Все, що ми вже маємо, додає нам впевненості і відкриває перед нами європейське небо.

Для розуміння масштабу творчості Валерія Шевчука та його світоглядних горизонтів ми підготували його велике інтерв’ю, яке можна переглянути за посиланням