20 April 2024, 00:46 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

Чи оголосять до 30 квітня конкурси на посаду керівників шкіл, директори яких отримують пенсію за віком?

Наразі у 14-ти школах керують директори, які отримують пенсію за віком. 1 липня 2020 року з ними, на вимогу законодавства, було укладено контракти на 1 рік, термін дії яких спливе 30 червня 2021 року. Надалі керівники мають призначатись за результатами конкурсу. Конкурси треба оголосити за 2 місяці до закінчення дії контрактів, тобто не пізніше 30 квітня 2021 року. Отже, до 30 квітня міський голова має розпорядитись провести конкурси на посаду керівника у цих 14-ти школах.

Але 9 квітня міський голова розпорядився провести до 20 квітня співбесіди з керівниками цих шкіл. За результатами проведених співбесід буде подано список тих директорів, з якими департамент освіти рекомендує продовжити контракти. Згідно з рішенням виконавчого комітету конкурси зупинено, отже, з цими директорами планується укласти контракти за результатами закритих співбесід, без проведення публічного конкурсу.

Ці події відбуваються:

1) всупереч законам “Про освіту", “Про повну загальну середню освіту”, які встановлюють, що призначається особа на посаду директора школи за результатами конкурсу;

2) незалежно від депутатів, які власне й мали б визначати питання зміни режиму проведення конкурсів;

3) всупереч чинному міському Положенню про конкурс (пп. 6.1.2, 6.2).

Підміну конкурсів співбесідами пояснюють карантинними обмеженнями. Але Постанова КМУ (пп. 6 п. 2), на яку посилаються в рішенні виконавчого комітету, дозволяє проведення заходів у кількості, меншій за 20 осіб, а також заходів, необхідних для забезпечення роботи органів місцевого самоврядування, до яких слід віднести і конкурси на посаду керівників шкіл.

В умовах карантину конкурси можуть бути проведені групами до 10 осіб (6 членів конкурсної комісії і 2-4 кандидати), з забезпеченням прямої трансляції для дотримання принципів прозорості та відкритості, а також частково організовані в онлайн-режимі. Як бачимо, організувати проведення конкурсів у безпечних умовах і дозволено, і цілком можливо - було б бажання.

Ми звернулись до депутатів, до постійної комісії з соціально-гуманітарних питань, до директора департаменту освіти, до управління освіти ЖОДА, до управління Державної служби якості освіти у Житомирській області, до Освітнього омбудсмена і міського голови.

Міського голову просимо до кінця квітня 2021 року видати розпорядження про проведення конкурсів на посаду керівників у закладах загальної середньої освіти м. Житомира № № 1, 17, 20, 27, 28, 30, 33, 35, Житомирській міській гімназії № 3, Ліцеях № № 1, 2, 24, Житомирському міському колегіумі, Житомирській початковій школі № 11 - щоб не пізніше 30 квітня 2021 року можна було оголосити про проведення конкурсів.

Почекаємо.

З повагою - Наталія Слободянюк,

членкиня ГО “Демократичний Альянс Жінок”

та Спілки “Освіту - в законне русло”