25 April 2024, 07:11 Житомир: °C
Дідківська Анастасія Романівна
Студентка Буковиського державного медичного університету

COVID-19 та вагітність. Як вберегти себе?

За наявними на сьогодні даними, вагітні за всіма ознаками не є сприйнятливішими до наслідків зараження COVID-19 порівняно із загальною популяцією. Хоч абсолютні ризики для вагітних невисокі, все ж не варто забувати, що організм вагітної жінки підтримує і життя малюка, тому варто поберегти себе та дотримуватись рекомендацій лікарів.

Необхідно брати до уваги, що організм жінки може реагувати на різні віруси індивідуально. Зміни імунної системи у період вагітності можуть бути пов’язані з тяжчим перебігом захворювання. Особливо це стосується пізніх термінів. Наприклад, дані щодо захворюваності на грип серед вагітних в Австралії свідчать, що в пізніх термінах вагітності спостерігається значне зростання кількості випадків захворювань із тяжким перебігом порівняно з ранніми термінами вагітності.

"Очікується, що переважна більшість вагітних жінок будуть відчувати тільки легкі або помірні симптоми як при застуді та грипі", – зазначається в рекомендаціях Королівського коледжу акушерів та гінекологів (RCOG).

Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об'єктів (тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Як ви можете вберегти своє здоров’я та здоров’я вашого малюка? Під час вагітності багато зустрічей з лікарями, можливо деякі візити замінити телефонною розмовою або відеодзвінком (якщо це не планове УЗД, збір аналізів, тощо). Якщо необхідно пройти плановий огляд або відвідати лікаря найближчими днями, рекомендовано звернутися до пологового відділення для отримання консультації та узгодження часу. Якщо у вас виникають проблеми під час вагітності слід, не вагаючись, зв’язатись з вашим сімейним лікарем, лікарем акушер-гінекологом та обговорити з ними найкращий спосіб отримати допомогу. Краще завчасно спланувати зустріч аби вони могли очікувати на вас і краще підготуватися до надання допомоги.

Вагітні жінки, незалежно від терміну гестації, повинні дотримуватися загальних рекомендацій попередження інфікування, а саме:

  • Повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму.
  • регулярно мити та дезінфікувати руки або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%
  • після контакту з предметами за межами вашого будинку та уникати дотику обличчя руками ;
  • використовувати медичні маски, оскільки зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом;
  • дотримуватисьсоціальної дистанції (перебування на відстані не менше 2 метрів від інших);
  • по можливості обмежити вихід в місця скупчення людей;
  • уникати тісного контакту з тими, хто має симптоми ГРВІ;
  • під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс одноразовою серветкою;
  • провітрювати та зволожувати приміщення, дезінфікувати поверхні час від часу;

Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

Дорогі жінки,радимо вам «не піддаватися» паніці, вести здоровий та спокійний спосіб життя. Використайте час самоізоляції для турботи про себе та свого малюка!

Дідківська А.Р. студентка IV курсу БДМУ

Боднарюк О.І. к. мед. н., асистент кафедри акушерства та гінекології БДМУ