28 March 2024, 12:13 Житомир: °C
Анастасія Нікітіна
Лікар, гінеколог-репродуктолог, лікар УЗД діагностики, медичний директор клініки сучасних репродуктивних технологій IVMED (АЙВІМЕД), м. Житомир https://ivmed.clinic/

Як підготуватися до первинного огляду у репродуктолога

Дуже часто під час першого візиту до репродуктолога люди розгублюються і не можуть відповісти на елементарні запитання. Нижче розглянемо теми, про які точно доведеться говорити з лікарем, а тому варто підготуватися.

  • Як довго не виходить завагітніти.

Якщо вагітність не настає при регулярному і відкритому статевому житті впродовж двох років, обов'язково слід звернутися до спеціаліста.

  • Що ви робили раніше, аби завагітніти: чи звертались до лікарів, які аналізи здавали.

Якщо маєте результати аналізів, захопіть їх із собою. Буде добре, якщо партнер здасть спермограму і ви прийдете з готовими результатами.

  • Запитання щодо стану здоров'я сімейної пари та сімейного анамнезу.

Лікар запитає про наявність хронічних соматичних чи психічних порушень. Чи є у вашій родині чи родині партнера вроджені вади розвитку, генетичні захворювання, безпліддя, синдром полікістозних яєчників, рання менопауза, цукровий діабет тощо. Підготуйтеся, проаналізуйте сімейне дерево.

  • Прийом медикаментів.

Важливо знати, чи приймаєте ви якісь медикаменти і як довго, адже деякі ліки можуть впливати на репродуктивну систему організму. До прикладу, якщо приймаєте антидепресанти, то у вас буде високий рівень пролактину. Якщо лікар про це не знатиме, може поставити діагноз - гіперпролактинемія. Але насправді цей стан буде пов'язаний з прийомом лікарських препаратів.

  • Перенесені операції.

Репродуктолог запитуватиме, чи були у вас операції (зокрема гінекологічні та урологічні), ускладнення після них, чи приймали гормональні препарати. До прикладу, якщо жінці видаляли апендицит, а потім почався перитоніт, то лікар може запідозрити злукову хворобу органів малого тазу і трубний фактор безпліддя.

  • Статеве життя та вагітності раніше.

Лікар обовязково запитає про статеве життя та попередні вагітності, зокрема й від інших партнерів, який перебіг, як вони закінчились.

  • Гінекологічний анамнез.

Важливо знати інформацію про ваш менструальний цикл: як часто, довго та сильно кровить, на скільки болить, в якому віці почалась менструація. Також репродуктолог поцікавиться перенесеними гінекологічними захворюваннями: патологіями шийки матки, запаленням яєчників, ІПСШ, СПКЯ тощо.

Окрім вищезазначеного, вас запитають про умови роботи, спосіб життя та шкідливі звички.

Більше інформації - у відео: