25 April 2024, 09:40 Житомир: °C
Олексій Ясюнецький
Адвокат

Замах на Шефіра: замість важливого – надумане і маніпулятивне

Протягом останньої доби в інформаційному просторі держави топ-новина – це замах на першого помічника президента Сергія Шефіра. Обговорюються різноманітні версії від інсценування до російської причетності. Увесь фокус суспільної уваги зосереджений на цій події.

Натомість поза увагою українського суспільства залишилось більш важливе. Це засідання парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК), яка займається розслідуванням справи так званих вагнерівців. Усім відомі ці минулорічні події. Йдеться про провал спецоперації українських спецслужб по виманюванню з Росії на територію України військових злочинців з метою їхнього затримання та подальшого засудження. Є обґрунтовані підстави вважати, що зрив цієї операції стався з вини перших осіб держави, внаслідок зливу інформації з Офісу президента.

У першій половині вересня американський телеканал CNN провів власне розслідування з опитуванням українських офіцерів спецслужб. Наполегливо рекомендую ознайомитись із цим матеріалом, у тому числі подивитись відео до кінця.

https://edition.cnn.com/2021/09/07/europe/ukraine-belarus-russia-mercenaries-sting/index.html?fbclid=IwAR0acrYH0b9IrqdxzrEj6WvQ1QjTIATAI0ZYnqrmSj9ovGWNR1eLTRI5uLU

Таким чином серед вагнерівців були особи, причетні до вбивства українських громадян, збиття літака Boieng 777 рейсу МН17, внаслідок чого загинуло 298 людей. Погодьтеся, що зрив операції по притягненню до відповідальності злочинців, які винні у загибелі сотень людей, мав би бути у фокусі суспільної уваги.

Тимчасова слідча комісія Верховної ради 20 вересня допитала колишнього очільника Головного розвідувального управління Василя Бурбу у справі "вагнерівців". За словами присутнього на цьому дійстві нардепа Миколи Княжицького, Бурба підтвердив обставини розслідування CNN.

Більше того, коли Бурба почав говорити, про тих, кому було відомо про спецоперацію із затримки вагнерівців, голова ТСК, нардепка від «Слуги Народу» Мар’яна Безугла закрила засідання комісії. Цілком логічний вчинок, коли йдеться про зраду інтересів держави її недолугим керівництвом.

Раніше про причетність президента та його оточення до зриву цієї операції відкрито говорили у парламенті. Як-от нардеп Гео Лерос, якого відтягнув від трибуни Микола Тищенко. Адже правда очі коле :)

Ось подивіться, як це було.

https://www.facebook.com/alexeygoncharenko/videos/...

Але команда діючої влади майстерно маніпулює масовою свідомістю. Для того, щоб змістити фокус суспільної уваги зі зради державних інтересів, необхідна надзвичайна подія, скажімо, замах на першого помічника президента.

Миттєва реакція Зеленського в його стилі - записати відосік.

https://www.youtube.com/watch?v=kSncTer0qcg

Цікаво, чому Зеленський не записує подібні ролики, коли гинуть наші хлопці на Донбасі? Ярослав Журавель загинув на полі, стікаючи кров’ю. Цитата з https://uk.wikipedia.org/: «Три дні поспіль керівництво держави, імітуючи перемир'я, не давало дозволу проводити пошукову операцію. Спочатку його бачили із дрона української розвідки, однак вже приблизно 16 липня стало зрозуміло, що сержант загинув від поранень».

Просто це звичайні Українські Воїни, які віддають своє життя за державу, а Сергій Шефір - це друг Зеленського, довірена особа, президентський «рішалово».

Розкрутити тему замаху і перемкнути увагу громадськості із більш важливого на другорядне - це у стилі ЗЕ-команди.

Власне у схожому стилі діють і наша місцева ЗЕ-челядь. Йдеться не про зраду інтересів держави. Але проблем в області теж вистачає. Чомусь усі забули про незаконний видобуток бурштину, піску, випалювання вугілля, та із вакцинацією від COVID не все гаразд.

Зміщення фокусу суспільної уваги здійснюється у спосіб, який відповідає інтелектуальному рівню та управлінським здібностям місцевої ЗЕ-команди.

Замість відосиків президента можемо побачити фоточки поїдання чиновниками вареників та дерунів на днях містечок і селищ нашої області. Або хизування заслугами попередньої команди, які гучно називають «великим». Застілля під фото- та відеокамери стали не просто звичними, а є спробою «наблизитися до народу», що не відповідає дійсності.

614c73035dcec.jpg

Власне це вся суть діючої влади: картинки і відосики замість роботи. Невизнання своєї некомпетентності та створення штучних подій з метою забалакати прикру дійсність.