28 March 2024, 22:58 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Яким був медійний жовтень у Житомирі

Епідемія Covid-19, зростання рівня захворюваності і обмеження «червоної зони» — такими були жовтневі топ-теми у всіх медіа Житомирської області.

Попри карантинні обмеження, у яких доводиться працювати медійникам, команда телеканалу СК-1 влаштувала прямий ефір із ковідного відділення міської лікарні №2. За згодою пацієнтів та медиків журналісти показували, у яких умовах відбувається лікування, ставили медикам запитання від глядачів і розповідали історії тих, хто веде боротьбу з недугою. Передача транслювалася на телеканалі, у facebook, на YouTube-каналі Житомирської міської ради,а також на екранах, які встановлені на вулицях Житомира. Зрештою ефір тільки у соцмережах переглянули десятки тисяч житомирян.

Спокійним жовтень виявився в плані дотримання свободи слова. Як повідомила речниця ГУ НП у Житомирській області Алла Ващенко, упродовж місяця правоохоронці не реєстрували нових проваджень, які стосуються порушення прав журналістів, а по трьом існуючим ситуація не змінилась.

Зрушення сталися у тривалому судовому протистоянні екс-нардепа і нинішнього депутата Житомирської облради Віктора Развадовського і газети «20 хвилин».

6 жовтня Житомирський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу у цивільній справі за позовом Віктора Развадовського до приватного підприємства «Медіа Ресурс» («Газета 20 хвилин»).

Але нагадаємо цю історію по порядку.

Відповідно до реєстру судових рішень, все розпочалося рік тому. 19 жовтня 2020 Развадовський звернувся до суду з позовною заявою, в якій зазначив, що 17 жовтня 2020 року на вулицях смт Романів у житлових будинках безкоштовно розповсюджувався спецвипуск № 5 газети “20 хвилин” від 08 жовтня 2020 року, у якому розміщено статті під назвою «Одіозний даішник-мільйонер», «Мільйонна афера за «підтримки» екснардепа Віктора Развадовського», «Портрет Развадовського» та «Чи виявлені порушення в декларації Віктора Развадовського», у яких поширено завідомо неправдиві відомості про нього, як про суб`єкта виборчого процесу.

Позивач просив неправомірними такі дії приватного підприємства «Медіа ресурс», заборонити розповсюджувати спецвипуск № 5 газети “20 хвилин” від 08.10 2020 р., зобов`язати вилучити його з розповсюдження та вилучити його електронну версію з сайту «20 хвилин».

22 жовтня 2020 року судчастково задовольнив вимоги позивача: визнані протиправними дії відповідача щодо поширення відомостей стосовно Развадовського у трьох статтях спецвипуску № 5 газети «20 хвилин». Відповідачу заборонили розповсюджувати дані публікації і вилучено електронну версію цієї статті із сайту. Вимоги були задоволені судом в рамках адміністративного позову при вирішенні спору під час перебігу виборчого процесу.

«Я дійсно задоволений тим, що перемогла справедливість. Якщо дехто вирішив, що може йому все дозволено, то ось що я вам скажу: не буде цього! Мені вистачить сили, розуму, знань та досвіду, аби захистити себе! Ця судова справа як приклад тим, хто сумнівається у силі закону», - зазначав Віктор Развадовський. Таку заяву та інформацію про результат судового розгляду пресслужба політика розміщувала у ЗМІ на правах реклами.

У листопаді 2020 року Развадовський знову звернувся до суду вже з цивільним позовом. Просив визнати такими, що не відповідають дійсності, відомості, надруковані у тижневику, зобов`язати спростувати їх та стягнути моральну шкоду в розмірі 2 млн гривень.

У висновку судової експертизи, яку оприлюднили журналісти «20 хвилин», зазначалося: «Позивач стверджує, що до цих подій був дуже спокійною людиною, але з того часу, коли з'явились брехливі публікації, став дратівливим, недостатньо зібраним, постійно відчуває внутрішнє напруження та почуття безвиході з цієї ситуації. Постійно думає про це, почувається «брудним», приниженим. Оскільки він дуже відома людина в області, то ці публікації привернули увагу дуже багатьох людей. Все це дуже засмучує та тривожить підекспертного, вкрай негативно відбивається на його психоемоційному стані».

Рішенням Житомирського районного суду від 09 серпня 2021року Развадовському відмовили у задоволенні позову.

Депутат подав апеляцію, але суд залишив без змін це рішення.

Ми намагалися дізнатися, чи планує депутат звертатися до Верховного Суду і оскаржувати постанову у касаційному порядку, втім, не змогли зв’язатися з Віктором Развадовським.

Але це не єдина судова справа Развадовського проти «20 хвилин». У реєстрі судових рішень є інформація про розгляд ще одного судового провадження, поданого в березні 2021 року, нині вже відбулося 6 судових засідань. Позов так само стосується захисту честі, гідності та ділової репутації, стягнення моральної шкоди та спростування неправдивої інформації.

Як раніше представниці ІМІ повідомляли у пресслужбі депутата, цього разу оскаржується інформація, подана в статті «У депутата обласної ради Развадовського підроблене посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС?».

Наступне засідання в цій справі заплановане на 15 листопада, 10:40.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Мережа медіаспостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.