29 March 2024, 09:25 Житомир: °C
Долгих Ярослав Дмитрович
Депутат Житомирської обласної ради V – VI скликань

Різдво
  • Вареники із сухих чорниць. Зараз це напевно щось надзвичайно рідкісне. Але в моєму дитинстві – це традиційна страва на голодну вечерю. Взагалі, ці сухі чорниці дико цікавий продукт. Він був в хаті в достатній кількості, але доступ до нього можна було отримати лише в двох випадках – у варениках напередодні Різдва, або, перепрошую, в сухому вигляді, як ліки від діареї.

А ще, і це теж обов’язково перед Різдвом, величезна, по моїм дитячим згадкам ступа, у якій мені дозволялося товкти мак. Ступа реально велика – я в неї поміщався десь років до дев’яти. І унікальні голубці. Зрозуміло без м’яса, тільки з пшоном. Смакота просто неймовірна.

І ми всі чотири покоління разом. В сенсі поколінь мені поталанило. Моя прабабця пішла в кращий світ, коли я вже закінчив перший курс інституту.

Дивно, але на саме Різдво ми реально не святкували. Вечеря перед Різдвом дуже довго була основним Святом. І ці унікальні слова «дай Боже за рік дочекатися» стали зрозумілими мені лише, коли рідні почали залишати цей світ.

Зараз, дякуючи моїй дружині, ми «великою» родиною збираємося на Різдво. Це для нашої родини надзвичайний день.

25 грудня, як в нашій родині кажуть на «перше Різдво» за святковим столом збираються люди, які через два тижні практично в тій же компанії, але в іншій локації знову святкують Різдво.

І весь цей текст власне про це. В нашій країні нормально жити з різними традиціями. Це різнобарв’я не спущене зверху, воно природнє для кожного українця. Ми в переважній більшості християни, і як правило, питання християни якого обряду – східного чи західного, не виникає взагалі.

Екуменічний діалог – тобто спілкування між християнами різних конфесій – це наш, унікальний український шанс – стати майданчиком об’єднання для всіх християн. Кращого фундаменту в світі просто немає.

Нам для цього потрібно лише цей шанс не втратити.

Різдво в світі за сучасним календарем святкують в чотири різні дати. За церковним - відмінності лише дві.

Абсолютна більшість церков вважає датою Різдва 25 грудня. Ці церкви діляться на дві групи:

  • Переважна більшість православних церков , а точніше дві третини (в тому числі Вселенський Патріархат) та всі римо-католицькі і протестантські церкви святкують 25 грудня по світському календарю.
  • 5 з 15 православних церков (в тому числі російська православна церква РПЦ), католицькі церкви східного обряду (в тому числі УГКЦ) святкують 7 січня по світському календарю (по церковному у них в цей день 25 грудня минулого року)

Друга група:

  • 6 січня Різдво святкує Вірменська церква. Вона вважає Різдво і Водохреще одним святом.
  • З цих же міркувань у вірмен, що не визнають сучасного календаря – Різдво 19 січня.