20 April 2024, 12:06 Житомир: °C
Наталія Слободянюк
Членкиня ГО "Демократичний Альянс Жінок"

Чиє місце у складі конкурсних комісій займає працівник департаменту освіти?

Згідно із Законом (ч. 4 ст. 39) до складу конкурсних комісій, які відбирають директорів шкіл, в рівній пропорції входять:

- депутати ЖМР;

- державні службовці (представники ЖОДА чи ЖДСЯО);

- представники громадськості.

Бачимо, що комісія складається з тих, хто представляє інтереси жителів громади (депутати і громадські об’єднання), і тих, хто повинен контролювати впровадження державної політики у сфері освіти на місцях. Участь в роботі комісії представників виконавчих органів (департаментів, управлінь) Законом не передбачена.

Водночас, в комісіях, які відбирали директорів для ЗОШ № 22 і Ліцею № 25, працювала Єрмакова Ольга - головна спеціалістка департаменту освіти. Як так сталося, що вона опинилася в комісіях, якщо це суперечить Закону?

Влітку 2020 року спеціалісти департаменту освіти, готуючи нове Положення про конкурс, при перенесенні до Положення про конкурс законних вимог щодо складу конкурсної комісії, змінили зміст таких вимог. Треба сказати, що зроблено це було достатньо обережно і хитромудро: шляхом перенесення однієї дужечки.

Це текст Закону (ч. 4 ст. 39):

“Для проведення конкурсу засновник формує та затверджує конкурсну комісію чисельністю від 6 до 15 осіб, до складу якої на паритетних засадах входять представники:

інститутів громадянського суспільства ( громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, районної (міської) профспілкової організації та інших громадських формувань, а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо ).”.

А це текст Положення про конкурс (пп. 10.1, 10.1.3):

“Для проведення конкурсу міський голова формує і затверджує конкурсну комісію, чисельністю 9 осіб, до складу якої включає:

Три особи від інститутів громадянського суспільства ( громадських об’єднань керівників закладів освіти, професійних об’єднань педагогічних працівників, районної (міської) профспілкової організації та інших громадських формувань ) , а також експертів, фахівців у сфері загальної середньої освіти тощо - з них на постійній основі до кожної конкурсної комісії включається як фахівець у сфері загальної середньої освіти - працівник департаменту освіти Житомирської міської ради, у посадові обов’язки якого включено питання загальної середньої освіти…”.

Зверніть увагу, що права дужка (яка в Законі стоїть після слова "тощо") в Положенні про конкурс переїхала вліво (тут вона стоїть перед словами "а також"). Таким чином експерти і фахівці залишились за дужками та… припинили бути представниками громадськості. На відміну від Закону, у Положенні про конкурс вони просто експерти і фахівці у сфері загальної середньої освіти. І чому б тепер (закривши очі на Закон) не запросити для роботи в конкурсних комісіях фахівця з департаменту освіти (згідно з міським Положенням про конкурс)?

Ми про це і писали, і говорили.

Зокрема влітку 2021 року, під час роботи робочої групи, яка власне розробляла зміни до Положення про конкурс і могла б, при бажанні, виправити помилку. Юрисконсульт департаменту освіти, відповідаючи на питання “Хто готував проєкт Положення про конкурс?”, ухиляється від прямої відповіді та пояснює, що Положення готує та затверджує Житомирська міська рада. Отже, розрахунок на те, що ніхто на етапі підготовки Положення про конкурс не помітить пересунутої дужечки, був вірним.

Можна припустити, що зневажливе відношення до законів, до депутатського корпусу, до інтересів громади є нормальною політикою житомирського департаменту освіти.

Чому дужечка важлива?

У 2020 році був змінений склад конкурсних комісій. Тепер до них не входять вчителі та батьки учнів закладу, у якому проходить конкурс. Від батьків часто можна чути зауваження щодо того, що держава знехтувала їх інтересами.

Але насправді інтересами батьків знехтували місцеві посадовці. За Законом комісія повинна формуватися публічно і на дві третини повинна складатися з тих, хто мав би представляти інтереси учасників освітнього процесу - а саме з депутатів і членів профільних громадських об’єднань.

Але поки що склад комісій пишеться в кулуарах, а громадськість в них представлена директорами шкіл/садочків (трудовий договір з якими підписує директор департаменту освіти), головою міської профспілки працівників освіти (яка займає дану посаду з 1997 року) і власним голосом департамента освіти в особі фахівця (трудовий договір з яким підписує директор департаменту освіти).

З повагою - Наталія Слободянюк,

членкиня ГО “Демократичний Альянс Жінок”

та Спілки “Освіту - в законне русло”