19 April 2024, 15:51 Житомир: °C
Жанна Соловйова
Голова правління Фонду громади Житомира, виконавча директорка НУО "Сучасний Формат", громадська діячка

Історія про те, як з моєї банківської картки вкрали 21 тис. грн.

Про те, що кошти “зникли” із моєї банківської картки “Універсальна” я дізналась випадково, зайшовши в мобільний додаток Приватбанку 23 листопада 2021 р. На той час “випала із життя” через агресивний перебіг коронавірусу. Відкрила мобільний додаток Приватбанку і не повірила очам, коли побачила на рахунку мінус понад 20 тис. грн. Спершу вирішила, що це якась помилка. Всього зловмисниками було викрадено 21428,57 грн. (Двадцять одна тисяча чотириста двадцять вісім гривень 57 копійок), з яких 20 тис. грн. - це були кошти банківського кредитного ліміту.

В мобільному додатку зазначалося, що 04 листопада 2021 р. я зробила три платежі за гугл рекламу (GoogleADS). Причому кошти намагалися списати близько 7 ранку, далі - відмова банку, далі ще спроба об 11:00, і відмова банку, знову спроба в 13:00 і врешті-решт крадіям вдалося списати: 10USD, 300 USD і 500 USD. Жодних інформувань від Приватбанку про платежі не було, і платежі я не підтверджувала. Тобто кошти просто були списані без мого відома.

Результат: на балансі “універсальної карти” мінус понад 20 тис. грн. Плюс впродовж трьох місяців Приватбанк списував з мене кошти за користування “вкраденими” коштами, вважаючи, що це мій кредит і я маю платити відсотки за користування ним. Загалом банком було списано додатково із мене ще додатково майже 2 тис. грн. у якості відсотків.

За три місяці мені довелося купу часу витратити на те, аби довести факт крадіжки і те, що я нікому не передавала свої персональні дані, які могли би спричинити крадіжку. Нижче описую алгоритм дій. Маю надію, що мій досвід допоможе комусь із вас, чи вашим знайомим повернути кошти, якщо у вас відбулася подібна ситуація. Оскільки, як виявилося, подібних випадків крадіжки коштів із банківських рахунків, банківських карток зараз дуже багато.

Якщо ви дізналися, що з вашої карти зникли кошти:

Крок №1. Зателефонуйте на “гарячу лінію” банку. Повідомте про зникнення коштів. Заблокуйте карту.

Крок №2. Зверніться до банку, аби банк виставив претензійні заявки на повернення коштів (прим. - у моєму випадку було створено три окремі претензійні заявки). Після того, як банк виставляє претензії, є 120 днів на відповідь. Впродовж цього періоду банк чекає на відповідь від міжнародної платіжної системи про те, куди пішли кошти. Після перевірки міжнародної платіжної системи стає відомо, де і ким списані кошти. Якщо перевірка встановлює, що власник карти їх не витрачав та жодних послуг чи товарів за ці кошти не отримував, то банк зобов'язаний кошти повернути власнику карти.

Крок №3. Напишіть заяву в поліцію. Проконтролюйте, аби по вашій заяві відкрили кримінальну справу. Зверніться на “гарячу лінію” банку і повідомте номер кримінального провадження.

Крок №4. Якщо зазначено, що кошти списано за Google рекламу, зверніться напряму в Google Ads.

Крок №5. Постійно тримайте “руку на пульсі”, телефонуйте на “гарячу лінію” банку і уточнюйте, як просувається ваша справа.

Крок №6. Зверніться до будь-якого відділення банку (примітка - в моєму випадку це був Приватбанк) із письмовою заявою-клопотанням про повернення коштів за списані відсотки за “неправомірний” кредит. P.S. Паралельно, не забувайте “тримати руку на пульсі”, комунікуючи із операторами “гарячої лінії” банку та зареєструйте таку ж заяву в телефонному режимі.

Крок №7. Банківську карту не розблоковуйте та не випускайте нову до тих пір, поки повністю не вирішите питання. Оскільки у моєму випадку, кошти були вкрадені із карти “Універсальна”, а відсотки за кредит банк списував із іншої карти, що відкрита в цьому ж банку.

Дякуючи діям, які перелічені вище, в середині січня Приватбанк поступово почав повертати мені вкрадені із банківської картки кошти.

Станом на 03 лютого 2022 р. Приватбанк повернув мені усю суму списаних коштів та кошти, які списувалися у якості відсотків за кредит.

Вдячна фахівцям Приватбанку за допомогу у вирішенні проблемної ситуації, яка склалася через дії зловмисників.

Перевіряйте залишки на своїх банківських картах, навіть, якщо ви ними не користуєтесь.