19 April 2024, 22:07 Житомир: °C
Оксана Трокоз
регіональна представниця Інституту масової інформації у Житомирській області

Без світла але з новинами: як житомирські журналісти працюють в умовах відключень

Ракетні удари, які росіяни завдають по енергетичній системі України, часті відключення електрики та відсутність підключення до інтернету стали чи не найбільшим викликом для роботи журналістів у листопаді. Як блекаути позначилися на роботі редакцій і як журналісти вирішують проблему, ми розпитали у місцевих медійників.

Робота без зв’язку

Понад 30 годин без світла, інтернету та мобільного зв’язку після однієї з ракетних атак провела редакторка інтернет-видання «Твій Романів» Марина Кондратюк. Після відновлення електропостачання почалася хвиля аварійних і планових відключень. В такі моменти потреба аудиторії в новинах зростає, але наповнювати сайт інформацією – майже неможливо.

«Відключення електроенергії змусили зробити гнучкий графік роботи ще гнучкішим, адаптуватися до нових умов. З відключенням світла зникає зв'язок та інтернет, проте збір інформації продовжується. Якщо раніше для отримання коментаря вистачало дзвінка і кількох хвилин роботи, то тепер для цього слід поїхати в установу, знайти людину, записати коментар. Після появи зв'язку ці новини одразу публікую. Адаптую спосіб подання інформації, аби завантаження матеріалів "з'їдало" якнайменше інтернет-трафіку і читач таки б зміг отримати інформацію», - розповіла Марина Кондратюк.

Встигнути між відключеннями

Трохи менше відключення електрики позначилися на роботі журналістів, які працюють в обласному центрі. Вони розповіли, що через блекаути новини виходили із кількагодинним запізненням. Інколи спрацьовує удача – вдається завершити роботу перед відключенням.

«Наш сайт не працював лише години 4, коли був масовий ракетний удар і зникла електроенергія і частково зв'язок. Щодо верстки, то форс-мажорів не було: встигли закінчити роботу за 10 хвилин до вимкнення світла. З типографією, яка друкує газету, були проблеми один раз: через відсутність у них електроенергії вихід газети змістився на один день», - розповіла редакторка газети «20 хвилин» Ольга Сідлецька.

Якщо в офісі нема світла, то сайт наповнюється і сюжети монтуються з дому. Про такий підхід розповіли директор телеканалу «СК1» Сергій Козел і директорка інтернет-видання «Житомир.інфо» Юлія Новицька. Але такий підхід працює під час часткових відключень електрики, на випадок повних блекаутів без генераторів або зарядних станцій не обійтися. Ці дві редакції мають «Старлінки» і наразі сподіваються отримати генератори від донорів для безперервної роботи.

Що турбує журналістів

Також у листопаді ми провели онлайн-опитування житомирських журналістів, до якого долучилося 22 медійника. Кожен третій відповів, що найбільша проблема для них – це відключення електрики та зв’язку, на другому місці – відсутність фінансування для закупівлі техніки та виплати зарплат, на третьому місці – це погана комунікація органів місцевої та обласної влади.

У відповідь на ці виклики Інститут масової інформації відкрив в Україні 10 журналістських хабів «Медіабаза» для підтримки роботи незалежних медійників в складних умовах.

У Житомирському хабі журналісти можуть взяти в оренду захисне обладнання, попрацювати, зарядити гаджети, а також відвідати тренінги.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області