27 April 2024, 16:12 Житомир: °C
Тамара Коваль
Редактор Житомир.info

Об’єднання, приєднання, ліквідація

Вже не перший рік спостерігаю за «танцями з бубном» біля наших трьох університетів. Я не вчилася в жодному з них, вірніше вчилася в політесі, але ще тоді, коли це дійсно був політехнічний інститут, а не економічно-екологічно-філологічний, як зараз. Менш з тим)

ЖДУ (колишній педінститут) був завжди таким дуже академічним, і як в школі люблять травити «ботанів», так і його останнім часом постійно травили і стирчали там вуха десь з району Корбутівки. На останніх виборах ректора була спроба поставити на цю посаду свою людину з політехніки, щоб як-то кажуть «не вмер Данило, болячка задавила», але не вийшло.

Зрозуміло, що політехніка вже давно переросла своїх 1,5 корпуса – студентів набирають багато, приміщень для очного навчання мало, чула, що деякі студенти стаціонару роками не бувають в універі, лише дистанційно навчаються. Інших можливостей, крім розширитись за рахунок якогось закладу, схоже в політехніки немає. Минулого року була спроба об’єднання з медінститутом, але не склалося.

Поліський університет (колишній сільгоспінститут) був завжди таким «міцним сільським хлопцем», тому наскоком його взяти важко, а ось хитрістю... І схоже ініціатива МОН про скорочення кількості закладів вищої освіти стала гарною нагодою.

Я не знаю, хто порадив ректору ПНУ вийти в люди з пропозицією про приєднання ЖДУ, чому він вирішив активно медійно розкручувати цю тему і дуже впевнено заявляти, що таке об’єднання вже почалося. І тепер він опинився в не дуже зручному становищі, бо сам же оприлюднив лист МОН з рекомендацією зробити навпаки – приєднати ПНУ до ЖДУ. Логічно було б робити обговорення на закритих зустрічах, шукати компроміси, домовлятися, а вже потім йди з цим у люди, коли дійсно є рішення, а не лише бажання. Можливо, ректор хотів спрацювати на випередження, а можливо отримав запевнення, що його ініціатива прохідна і рішення приймуть.

Для тих, хто знову почне переконувати, що Скидан хотів чесне об’єднання, а не ліквідацію ЖДУ, тут за посиланням https://www.zhitomir.info/news_219723.html є його пропозиції, яку були направлені МОН: «1. Добровільне приєднання ЖДУ ім.Івана Франка до Поліського національного університету».

В результаті ПНУ почав рятувальну операцію усіма доступними засобами, ЖДУ знову інтелігентно-академічно стоїть мовчки в куточку, а в політехніці спостерігають двіж і потирають руки, бо нарешті мрія про розширення може здійснитися. Адже якщо дійсно буде об’єднання, то це фактично новий заклад, будуть вибори ректора і ось тут можна докласти максимум зусиль, бо результат того вартий – корпуси в центрі міста, фактично студмістечко на майже два квартали.

До речі, була ж ідея об’єднати всі три наші університети в один, то може варто втілити її, зробити один ЖДУ – без Франка, без політехніки і без «поліського».

P.S. Це мої роздуми як стороннього спостерігача, на відповідних зустрічах і обговореннях не була, тому можу тільки припускати, чому відбувається те, що відбувається…