Місто

Батькам житомирських школярів розповіли про вагу рюкзака, тривалість уроків та придбання зошитів

21 July 2014, 09:47

Нововведення останніх років в освітній галузі спрямовані на те, аби відбити бажання дитини навчатися.

Саме тому громадська організація "Я-мама!" з ініціативи батьків Житомира звернулася до Президента та Міністра освіти і науки України з пропозиціями щодо реформування освіти в школах та підготовчих групах в дитячих садочках, - повідомила Житомир.info прес-служба ГО «Я-мама!».

Батьки пропонували:

- повернути систему навчання з семи років в школах та підготовчі групи в дитячі садки;

- поставити питання про спрощення шкільної програми та зменшення кількості уроків в початковій школі;

- складаючи програму, взяти до уваги зменшення необхідності носити на уроки всі підручники;

- заборонити відповідним наказом вимагати від батьків обов’язкове придбання додаткових друкованих зошитів;

- в терміновому порядку зробити аудит приміщень шкіл та дошкільних закладів, які використовуються не за призначенням, повернути їх громаді, надати матеріальну допомогу на відновлення груп та класів;

- розробити законодавчу базу для стимулювання створення приватних навчальних закладів, як альтернативу державним.

Днями надійшла відповідь від директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки України Ю. І. Кононенко, у якій зазначається, що згідно Закону України «Про дошкільну освіту» та Державного стандарту початкової загальної освіти:

Діти, яким станом на 1 вересня поточного року виповнюється 6 років, мають право за бажанням батьків перебувати в дошкільних навчальних закладах до 7 років.

Навчальні програми для 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів були створені творчими колективами, до яких увійшли провідні вчені, вчителі-практики та психологи і наразі поступово впроваджуються у навчальний процес.

Тематика факультативних курсів в жодному разі не може бути нав’язана батькам і формується відповідно до їх побажань.

Тривалість уроків у загальноосвітніх навчальних закладах у перших класах не повинна перевищувати 35 хвилин.

Робочий тиждень передбачає для учнів першого класу протягом навчального року додатковий розвантажувальний день – четвер, у розклад якого не вводяться предмети, що потребують значного розумового напруження (математика, мови).

У першому класі дається словесна характеристика знань, умінь та навичок учнів та не задаються домашні завдання.

У 2-4 класах обсяг домашніх завдань з усіх предметів має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували: у 2-му класі – 45 хвилин, у 3-му – 1 годину 10 хвилин, 4-му – 1 годину 30 хвилин.

Для початкової школи недопустимо пропонувати завдання на невідпрацьований матеріал, який не пояснювався на уроці, а також давати домашні завдання з написання рефератів.

Загальна вага підручників із розрахунку на один навчальний день у комплекті з шкільним приладдям, без ваги ранця чи портфелю, повинна не перевищувати для 1-2-го класу – 1,5-2,0 кг; 3-4-го – 2,0-2,3 кг.

Придбання зошитів з друкованою основою за кошти батьків може відбуватись виключно добровільно, з ініціативи та за бажанням не педагога, а самих батьків за наслідками обговорення та ухвалення рішення на батьківських зборах чи на засіданні батьківського комітету.

ГО «Я-мама!» висловила намір і надалі відстоювати дотримання прав та інтересів дітей і їх батьків та слідкувати за дотриманням стандартів у освітній галузі Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, минулого року уряд повернув профілактичні медичні огляди учнів у навчальні заклади, однак у Житомирі школярам все одно пропонували пройти медогляд у поліклініках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі