Місто

В Житомирі, незважаючи на постанову Кабміну, школярі будуть проходити медогляд у поліклініках

24 May 2013, 12:13

Попри гучні заяви уряду про повернення профілактичних медичних оглядів учнів у навчальні заклади, житомирським школярам доведеться проходити медогляд у лікувальних установах.

«Уряд повернув профілактичні медичні огляди учнів у навчальні заклади. Відповідну постанову, якою внесено зміни до пункту 4 Порядку здійснення медичного обстеження учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Кабінет Міністрів прийняв 14 січня 2013 року. Згідно з документом, обов’язкові медичні профілактичні огляди учнів загальноосвітніх навчальних закладів проводитимуться щороку медичними працівниками у загальноосвітніх навчальних закладах», - інформував 14 січня 2013 року «Урядовий портал».

Однак в редакцію Житомир.info звернулись батьки житомирських школярів, котрі повідомили про те, що їхні діти отримали в навчальних закладах довідки для проходження профілактичних медичних оглядів у міських поліклініках.

Головний лікар Житомирської міської дитячої лікарні Володимир Башек повідомив Житомир.info, що рішення стосовно проведення медоглядів житомирських школярів саме у поліклініках, а не у школах, було місцевою ініціативою.

«Є наказ Міністерства охорони здоров’я, який гласить, що діти повинні оглядатися в присутності батьків і у лікувальних закладах. Минулого року була заява когось із Міністерства про проведення медоглядів у школах. З приводу цього ми звертались у Міністерство охорони здоров’я, звідти надійшла відповідь - проводити медогляди у поліклініках», - поінформував Володимир Башек.

За словами Башека, проведення профілактичних медичних оглядів саме у лікувальних установах значно ефективніше, аніж у навчальних закладах.

«Колись практикувалось проведення оглядів у школах. Однак, як показує практика, медогляди у навчальних закладах не мають бажаної ефективності. Уявіть собі, в одному кабінеті – чотири лікарі: один каже «знімай штани», інший заглядає у вухо. Це приносить не дуже гарні результати. У поліклініках – набагато краще і результативніше. Мова не йде про зручність для дітей, батьків чи лікарів, а якраз про ефективність від таких оглядів», - наголосив головний лікар дитячої лікарні.

Як пояснив Володимир Башек, рішення стосовно місця проведення медогляду лікарі приймали не самостійно, перед цим радилися з адміністрацією навчальних закладів.

«Проводились наради з директорами, і було вирішено, що з метою максимальної ефективності огляди варто проводити у лікувальних установах», - зазначив Володимир Башек.

Як інформував Урядовий портал, Уряд повернув профілактичні медичні огляди учнів у навчальні заклади. Відповідну постанову, якою внесено зміни до пункту 4 Порядку здійснення медичного обстеження учнів загальноосвітніх навчальних закладів, Кабінет Міністрів прийняв 14 січня 2013 року. За словами Міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, проведення медичних оглядів саме у школах підтримують батьки, зокрема за таке рішення висловилися понад 84% з них під час проведення «загальноукраїнських батьківських інтернет-зборів».

Як повідомляв Житомир.info, профілактичні медичні огляди у школах Житомирської області планувалося провести до кінця навчального року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі