Економіка

На зустрічі в Нацбанку говорили про зростання в пунктах обміну кількості фальшивих доларів та євро

29 September 2016, 17:22

В Національному банку пройшла зустріч представників регулятора та небанківських фінансових установ (НФУ), що займаються обміном валюти. Зустріч присвячена обговоренню запитань, які виникли у ході перевірок НФУ.

Про це 29 вересня на своїй сторінці у фейсбук повідомляє Нацбанк України.

«Більшість виявлених порушень, за словами інспекторів НБУ, незначні, і можуть бути усунені НФУ самостійно. За результатами перевірок валютно-обмінних пунктів були виявленні такі типові для багатьох небанківський фінустанов порушення: «гра» з курсами валют окремих касирів, які від руки вписують різні курси, посилаючись на один й той же наказ, при цьому не міняючи дати наказу та допускаючи грубі помилки; відсутність у касирів документів, що посвідчують їх особу (паспорту); відсутність наочної інформації, яка регламентує діяльність НФУ (копій наказів, постанов, ліцензій)», - йдеться у повідомленні.

Представники НФУ повідомили про значний ріст кількості фальшивої валюти (зокрема, доларів США і євро) у готівковому обороті. За їх словами, якість підробок настільки висока, що виявити їх можна лише за допомогою спеціального обладнання в пунктах обміну.

«Сторони також обговорили можливі дії в боротьбі з нелегальним валютним ринком. На спільну думку, основною причиною розвитку "чорного" ринку є існування 2%-го збору до Пенсійного фонду з валютно-обмінних операцій. Національний банк та учасники ринку сподіваються на якнайшвидшу відміну цього збору Верховною Радою України», - інформує Національний банк України.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні минулого року в Житомирській області активно проводили заходи, спрямовані на виявлення та припинення порушень правил проведення валютних операцій: правоохоронці проводили рейди по місцям потенційного збуту або скуповування валюти та викривали підпільних «валютників».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі