Влада

Обласна рада натякнула, що не збирається передавати католикам будівлю Житомирського краєзнавчого музею

15 March 2017, 15:19

До Житомирської обласної ради вже вкотре звертаються представники управління Київсько-Житомирської Дієцезії Римсько-Католицької церкви в Україні з проханням повернути парафії приміщення вікаріату, в якому функціонує Житомирський обласний краєзнавчий музей.

Це питання було предметом обговорення на засіданні постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань, на якому розглядали звернення представників Дієціезії – повідомила 14 березня прес-служба облради.

«Варто зазначити, що Житомирський обласний краєзнавчий музей, який є одним із найстаріших музейних закладів України, функціонує саме в будівлі вікаріату з 1970 року. Сама ж будівля на майдані Замковому,1 побудована на початку минулого століття. До 1919 року вона використовувалась як вікаріат – адміністративний будинок Луцько-Житомирського єпископа. Згідно із законодавством України питання повернення культового майна релігійним організаціям регулюються Законом України від 23.04.1991 № 987-ХІІ «Про свободу совісті та релігійні організації» та іншими нормативно правовими документами. Водночас, відповідно до роз’яснень Вищого арбітражного суду України від 29.02.1996 № 02-5/109, під культовими будівлями та майном слід розуміти будівлі і речі, спеціально призначені для задоволення релігійних потреб громадян. Тому, зокрема, не можуть бути визнані культовими будівлями ті приміщення, що пристосовані для проживання священнослужителів та інших служителів культів», - йдеться у повідомленні.

В облраді вважають, що саме передача будівлі музею врятувала її від цілковитого занедбання.

«Після 1919 року тут були розташовані: штаб тилу 44-ї дивізії, архіви ЗАГСу, взуттєві майстерні, згодом госпіталь, військова прокуратура. З 1957 року  споруду переобладнали під житло, внаслідок чого будівля зазнала значних пошкоджень. Упродовж 1970-1971 років в будівлі провели масштабні відновлювальні роботи: перепланування приміщень, повністю замінено дах, водо- та електромережу, каналізаційну систему, розчищено і обладнано під фондосховища підвали, побудовано цегляні гаражі та склад, проведений благоустрій території. Тож нам неважко уявити, у якому стані була б зараз споруда, якби вона використовувалась і надалі як житловий фонд», - зазначається в інформації.

Після капітального ремонту в 2010-2015 роках приміщення музею відповідає вимогам сучасних музейних стандартів.

«Обласна рада з повагою та розумінням ставиться до представників усіх конфесій, які діють на території області, не стоїть осторонь суспільно-важливих питань, проте не може допустити, щоб історія рідного краю, культурне надбання наших предків залишилось без приміщення», - інформує облрада.

Нагадаємо, 16 лютого цього року постійна комісія обласної ради з гуманітарних питань розглянула звернення управління Київсько-Житомирської Дієцезії Римсько-Католицької церкви в Україні щодо передачі їм приміщення комунального закладу «Житомирський краєзнавчий музей» обласної ради.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2011 року приміщення церкви на Замковій горі, в якому знаходився природничий відділ обласного краєзнавчого музею, передали УПЦ МП, тоді ж губернатор Сергій Рижук обіцяв за рік побудувати нове приміщення для музею природи. У вересні 2012 року урочисто заклали каспулу на місці зведення нового музею, через три роки довгобуд «законсервували».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі