Влада

Луценко звинуватив прокурора Житомирської області у співпраці з Фірташем

23 June 2017, 15:16

Генеральний прокурор Юрій Луценко звинуватив прокурора Житомирської області Любомира Війтовича у співпраці з Дмитром Фірташем.

Про це він сказав на нараді, яка 23 червня проходить у Житомирі. Луценко запитав, чи в курсі прокурор Війтович, що на території Житомирської області діє ТОВ «Валки-Ільменіт», той відповів ствердно.

«Хто не в курсі – пояснюю: це, кар’єр, який єдиний постачає сировину в окупований Крим для підприємства «Кримський титан». А ви знаєте, що дозвіл на видобуток цієї руди на вашому підприємстві зупинено? Державна геологічна служба зупинила дозвіл на видобуток ільменіту цьому товариству з обмеженою відповідальністю. Скажіть мені, чому він до цих пір функціонує? Ви так переживаєте за доходи Фірташа і окупованого Криму?», - запитував у прокурора Житомирської області Юрій Луценко.

Любомир Війтович відповів, що прокуратурою області в цьому напрямку «ведеться дуже системна робота».

«Там роботи ніякої, ні системної, ні безсистемної не ведеться, тому що ви дочекалися Гюндуза Мамедова (прокурор Автономної Республіки Крим – ред.), який сьогодні зайшов на це підприємство, провів обшуки законні, наклав арешт і на тому це кіно закінчується. Передайте вітання Фірташу або його посланцям, які, очевидно, з вами системно працюють. Я не розумію цього: у вас заборонено видобуток стратегічної сировини. Якої холери ви його поставляєте в окупований Крим?», - підвищував голос Генпрокурор.

Прокурор Житомирської області спробував розказати про оскарження рішення щодо виділення 95 га для видобутку ільменіту.

«В 2016 році у зв’язку з виділенням додаткових земель, 95 гектарів, нами було заявлено позов. І ми чудово розуміємо і знаємо, що там знаходиться ільменіт. І за результатами розгляду позову рішення першої інстанції було прийняте на нашу користь. Але не зважаючи на це, з незрозуміло яких причин обласна рада оскаржує наше рішення про те, що ми повернули у власність 95 гектарів», - пояснював Любомир Війтович.

Луценко його перебив, зазначивши, що вони зараз говорять про різне, «про тепле і кисле».

«Ви говорите про територію, а я вам кажу про те, що 28 березня поточного року Державною службою геології та надр України прийнято рішення зупинити дію спеціального дозволу ТОВ «Валки-ільменіт». Це означає, що вони ніде не мають права видобувати сировину. І ви мали це разом з поліцією забезпечити. Я не розумію, чому має представник Кримської прокуратури приїжджати сюди і робити вашу роботу», - сказав Генпрокурор.

Нагадаємо, 23 червня в Житомирі під головуванням генпрокурора проходить нарада за участі представників восьми регіональних прокуратур та військової прокуратури Центрального гарнізону.

Як повідомляв Житомир.info, на початку минулого року суд скасував рішення Житомирської обласної ради від 28 травня 2015 року, яким у державного лісгоспу було вилучено чотири ділянки загальною площею 95 га на користь ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат», який входить до Group DF. Ще раніше суд припинив оренда структурами Фірташа  Іршанського ГЗК та Вільногірського ГМК - найбільших в країні виробників ільменітової руди, яка використовується для отримання титану.15 лютого 2017 року Житомирський окружний адміністративний суд скасував розпорядження голови Коростенської РДА про затвердження детального плану території земельних ділянок під розміщення ГЗК Стремигородського апатит-ільменітового родовища. На сесії облради 23 лютого цього року депутати голосували за надання ТОВ «Валки-Ільменіт» дозволу на користування надрами у зв’язку з розширенням меж раніше наданої у користування площі Валки-Гацківського родовища титанових руд, але для прийняття рішення не вистачило голосів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі